Hogeschool van Amsterdam

Urban Vitality

SIMBA

Kindertherapeuten stimuleren kinderen met astma tot meer beweging

Voor kinderen met astma is bewegen essentieel voor de conditie van de longen. Bewegen versterkt de ademhalingsspieren waardoor kinderen fitter worden. Helaas bewegen kinderen met astma minder dan hun gezonde leeftijdsgenootjes waardoor ze een verminderde conditie, verminderde spierkracht en vaker overgewicht hebben in vergelijking met gezonde kinderen.

Accepteer de marketingcookies om deze video te zien

Oefentherapeuten en fysiotherapeuten (kindertherapeuten) die met kinderen met astma werken, begeleiden deze kinderen wekelijks om onder andere:

  • hun fysieke fitheid te vergroten
  • hen te leren omgaan met de ziekte astma
  • hen aan te leren efficiënt adem te halen tijdens bewegen

Deze behandelingen hebben vaak positieve effecten op de korte termijn. Er is nog weinig inzicht in factoren van beweeggedrag van kinderen met astma die invloed hebben op het volhouden van dagelijkse fysieke activiteit.

Ontwikkeling beweeggame

In het SIMBA-project ontwikkelen onderzoekers samen met kindertherapeuten, longverpleegkundigen, ouders en kinderen met astma een digitale beweegtool. Deze tool stimuleert kinderen met astma spelenderwijs om dagelijks te bewegen en hier weer of meer plezier in te krijgen. Zorgprofessionals zetten deze tool in tijdens de behandeling of nazorg.

Beweeggedrag bevorderen

Onderzoekers hebben aan de hand van gesprekken met kinderen, ouders en zorgverleners achterhaald welke factoren het beweeggedrag van kinderen met astma beïnvloeden. Vervolgens ontwikkelden zij de beweegtool Foxfit. Deze tool heeft interactieve modules met persoonlijke doelstellingen, educatie, agendafunctie en biedt een leuke visuele terugkoppeling van het eigen beweeggedrag en de verkregen bonuspunten.

Testfase

In het huidige stadium van de studie onderzoekt het projectteam de bruikbaarheid van de beweegtool Foxfit. Hier doen kinderen met astma (8-11 jr) aan mee die behoefte hebben aan extra beweging en die voor hun astma onder behandeling zijn in Amsterdam UMC, Kinderkliniek Almere, of Tergooi Blaricum/Hilversum.

In een eerdere fase van het onderzoek testten kinderen met astma het prototype van de Foxfit beweegapp en het bijbehorende polsbandje tijdens een testdag op de HvA. Lees het nieuwsbericht over deze SIMBA-testdag.

RAAK-publiek

Dit onderzoek is mede mogelijk gemaakt door de regeling RAAK-publiek (regieorgaan SIA).

Gepubliceerd door  Urban Vitality 8 november 2019