Programma Ondernemerschap

Projecten businessmodelling

De lopende projecten op het gebied van businessmodelling voor hedendaags ondernemerschap zijn Reststofgedreven businessmodellen en het Collaborative Business Canvas.

Reststofgedreven businessmodellen

Om onze economie meer circulair te maken, is veel aandacht besteed aan het hergebruiken (up-cycling) van goederen nadat deze hun houdbaarheidsdatum hebben bereikt. Een slimmer gebruik van bestaande middelen is echter ook een geldige methode om de menselijke impact op de afname van natuurlijke grondstoffen te verminderen.

Gebaseerd op het onderzoek naar circulaire bedrijfsmodellen in de projecten van Urban Technology van de Hogeschool van Amsterdam is de gids Van reststof naar rendement geschreven, om op basis van restmaterialen, ongebruikte goederen of andere reststoffen één of meerdere levensvatbare businessmodellen te ontwikkelen.

Download de gids Van reststof naar rendement

Ontwikkeling tool voor multistakeholder businessmodellen: het Collaborative Business Canvas

Om smartcityprojecten te laten slagen, is een levensvatbaar businessmodel nodig dat voor alle betrokkenen aantrekkelijk is. Voor het ontwikkelen van zo’n multistakeholder businessmodel is geen passende tool voorhanden. Op basis van eerdere projecten (R-LINK en U-SMILE) wordt een dergelijke tool ontwikkeld.

Deze wordt ontwikkeld met behulp van een ontwerpgerichte onderzoeksopzet. Na het bestuderen van de literatuur en een initiële opzet, wordt de tool toegepast op een project met een consortium van partners, bestaande uit multinationals, mkb-bedrijven en een gemeente.

Lees het artikel over het project Samenwerking in smartcityprojecten verbeteren (maart 2018)

Geïnteresseerd

Bent u geïnspireerd geraakt door bovenstaande projecten: wij zijn doorlopend op zoek naar partners die geïnteresseerd zijn in samenwerking op het gebied van onderzoek naar welke invloed collaboratief ondernemerschap kan hebben op duurzame en inclusieve economische groei.

Contact

Gepubliceerd door  Ondernemerschap 22 november 2020