Centre of Expertise Applied Artificial Intelligence

AI als tool voor dagelijkse taken

Gepost op: 14 dec 2023 | Applied Artificial Intelligence

"ChatGPT is voor mij een onmisbare tool geworden." In deze blogpost somt studentenraadslid Frank van der Velde - student Software Engineering - de mogelijkheden op hoe jij ChatGPT in je leven kunt toepassen.

Ik spreek vaak mensen in mijn omgeving die zeggen geen ChatGPT te gebruiken, wat volkomen begrijpelijk is omdat niet iedereen nog bekend is met deze software of een goed beeld heeft van wat je ermee kunt doen. Voor mij is ChatGPT - sinds ik het ben gaan gebruiken - een onmisbare tool geworden. Ik gebruik 'm voor tal van verschillende taken, waarvan ik er een aantal wil uitlichten waar mensen misschien nog niet over nagedacht hebben.

Software development

Ik begon ChatGPT als eerste te gebruiken voor mijn werk en studie. Als softwareontwikkelaar helpt ChatGPT me door repetitieve code snel te genereren. Dit is de simpele code die je vaker opnieuw nodig hebt. Ook biedt de tool hulp bij het debuggen van code. Bij het debuggen zoek je fouten in je code. Soms staar ik mij echt dood, omdat je al zo lang naar dezelfde code kijkt en de fout maar niet kan vinden. ChatGPT kan dan snel foutjes herkennen die je zelf over het hoofd ziet.

Tot slot kun je ChatGPT om advies vragen, hoe dingen beter kunnen. De tool is vaak bekend met best practices en kan daardoor goed advies geven. Dit kan ik gebruiken om nieuwe inzichten te krijgen om mijn code zelf aan te passen. Het blijft belangrijk om zelf bewuste keuzes te maken over wat je wel en niet implementeert.

Recepten maken en aanpassen

Een totaal andere toepassing waar ik al snel en vaak gebruik van ben gaan maken, is het creëren van recepten. Soms vanaf scratch, andere keren door te vragen welke ingrediënten mogelijke toevoegingen zijn aan bestaande gerechten. Zo vraag ik ChatGPT een recept te maken op basis van een bepaalde keuken en een bepaalde wens, zoals kip. Vervolgens kan de tool suggesties doen voor groenten, zodat je de gewenste voedingswaarde kunt behalen. Dit is vooral handig voor mij, omdat ik zelf niet zo thuis ben in koken en niet zo goed weet welke ingrediënten goed samen gaan.

Studeren, samenvatten, notities maken

ChatGPT is erg goed in het uitleggen van complexe onderwerpen op verschillende manieren. Je kunt dan zelf bepalen welke uitleg voor jou het beste werkt, zodat je de materie begrijpt, bijvoorbeeld voor ingewikkelde wiskundige formules. Ook gebruik ik ChatGPT vaak om de notities die ik tijdens mijn Portugese lessen maak, te digitaliseren. Ik typ of dicteer in de chat dan snel - zonder structuur - de nieuwe woorden en regels die ik geleerd heb. Daarna vraag ik om de fouten te corrigeren en de input netjes te categoriseren in werkwoorden, bijvoeglijke naamwoorden, zelfstandige naamwoorden en regels. Je kunt ChatGPT vervolgens vragen om elk werkwoord uit te breiden met vervoegingen. En sinds ChatGPT4 er is, kan dit nog sneller door een foto van mijn notities te maken (wanneer mijn handschrift een goede dag heeft).

Afbeelding gemaakt door ChatGPT4 met behulp van DALL-E, over de inhoud van de blogpost.

Brainstormen en creativiteit

Hoewel AI-modellen niet per se bekendstaan om hun creativiteit en innovatie, is ChatGPT toch een goede tool om je eigen creativiteit te boosten. Wanneer ik een schrijfopdracht voor school moet doen, leg ik meestal eerst de opdracht voor aan ChatGPT en geef ik 'm mijn ruwe ideeën. Vervolgens vraag ik om te helpen met brainstormen door mijn ideeën verder uit te werken en met verschillende suggesties te komen. Hierdoor kan ik mijn ideeën valideren - om te kijken of ik de juiste richting op denk - en andere denkrichtingen ontdekken; richtingen waar ik zelf niet meteen aan gedacht heb.

Met de laatste versie van ChatGPT4 kun je zelfs beelden laten genereren aan de hand van tekst. De afbeeldingen volgen de beschrijvingen niet altijd even nauwkeurig. Toch komen er vaak leuke beelden uit die kunnen dienen ter inspiratie.

Alternatief voor googelen

Googelen naar informatie doet nagenoeg iedereeen. Toch schiet de informatie soms tekort, bijvoorbeeld wanneer ik op zoek ben naar een film van vroeger die ik me maar vaag herinner. Google searches werken namelijk niet met een grote lap vage details. In dit soort gevallen werkt ChatGPT, of een andere search engine die AI gebruikt, beter. Je kunt gewoon een paragraafje schrijven met alles wat je nog weet van de film. Op deze manier krijg je vaak een antwoord of word je in de goede richting gewezen. Dit werkt vooral goed bij films waar al veel informatie en details over bestaan.

Samengevat

Mijn blog bevat slechts een aantal voorbeelden van hoe ik ChatGPT gebruik in het dagelijkse leven. Er zijn nog zoveel meer manieren om je voordeel te doen met deze nuttige nieuwe software. Het lijkt me dan ook zeker de moeite waard voor iedereen om ChatGPT uit te gaan proberen en zelf na te gaan denken hoe de tool jou in je dagelijkse leven kan helpen. Voor mij is ChatGPT in ieder geval een enorm handige tool waar ik liever niet meer zonder wil.