Venture Centre

Call for Ideas & Poster Competition

Gezocht: de meest innovatieve en duurzame ideeën van HvA studenten (en maak kans op 1.000 euro)

Heb jij een creatieve oplossing of duurzame innovatie bedacht? Een idee dat bijdraagt aan een duurzamere wereld of een proces waar jij mee bekend bent verbeterd? Meld jouw idee aan en maak kans op nieuwe teamleden, een plek in de 10K Incubator en om 1.000 euro te winnen!

*De inschrijving is open, aanmelden is mogelijk tot vrijdag 28 oktober*

Hoe werkt het?

Uit alle ingezonden ideeën selecten wij de 20-30 meest veelbelovende ideeën. Voor deze ideeën doen wij een oproep onder zo veel mogelijk HvA studenten met de vraag wie jouw team wil versterken!

Op deze manier willen wij zo veel mogelijk interdisciplinaire teams formeren om de ideeën daadwerkelijk te realiseren. (Belangrijk te weten: het idee blijft van jou.)

Daarnaast helpen we veelbelovende ideeën om:

 • In contact te komen met wetenschappers en experts die mogelijk kunnen bijdragen aan jouw idee;
 • Je wordt uitgenodigd voor de HvA Startup Day;
 • Je krijgt alle informatie om jezelf aan te melden voor de 10K Incubator;
 • Als je ook een poster maakt, dan maak je kans op het winnen van 1.000 euro!

Waarom meedoen?

Wanneer je als student, een innovatief idee wil realiseren en een onderneming op wil starten, dan leer je onder andere samenwerken met anderen, presenteren, door te zetten en strategisch te denken. En door jouw idee aan te melden zet je de eerste stappen om echt impact te maken met jouw idee, de ervaring die je hiermee op doet daar heb je de rest van je carrière nog plezier van.

Daarnaast:

 • Je krijgt waardevolle feedback;
 • Het starten van een onderneming en de kennis die je opdoet, staat goed op je CV;
 • Je leert nieuwe mensen met een andere achtergrond dan jezelf kennen, dit is enorm inspirerend;
 • Je krijgt de kans om helemaal voor jouw eigen idee te gaan en echt impact te maken;
 • Wie weet hou je er wel je eigen onderneming aan over of lukt het je jouw idee onderdeel van een grotere organisatie te laten worden en maak jij straks sociale en duurzame impact met jouw idee!

Aanmelden

De inschrijving is open! Aanmelden kan tot vrijdag 28 oktober 2022.

Bij deze aanmelding leg je kort de volgende dingen uit:

 • Welk probleem jouw idee oplost;
 • Wie daar baat bij heeft;
 • Hoe je idee gaat werken (maak je bijvoorbeeld gebruik van een bijzondere technologie?);
 • Welke expertise je nog mist om het idee te realiseren.

Stuur een mail met jouw aanmelding naar venturecentre@hva.nl. Na de sluitingsdatum hoor je of jouw idee bij de 20 tot 30 meest veelbelovende ideeën zit die de jury heeft geselecteerd.

Bonus: Poster Competition

Naast het aanmelden van jouw idee kun je ook deelnemen aan de Poster Competition, waarbij je een hoofdprijs van 1.000 euro kan winnen.

Waarom meedoen?

Je kan € 1.000 winnen om aan de slag tegaan met het realiseren van jouw idee! Of € 500 of € 250 euro als je tweede of derde wordt.*

Maar het levert ook zichtbaarheid op voor jouw idee en jezelf! Bovendien kijkt een vakjury naar jouw idee en krijg je altijd feedback op jouw idee en poster.

De poster

Studenten van alle studierichtingen kunnen mee doen aan de Poster Competition. En dus kunnen de creatieve oplossingen en duurzame innovaties gaan over allerlei onderwerpen: van sport tot onderwijs en van energietransitie tot zorg.

De zes punten die je in ieder geval wel laat terugkomen op de poster zijn:

 1. Welk probleem los je op of op welke kans speel je in met jouw idee ofoplossing? Hoe groot is dit probleem?
 2. Wat is de toegevoegde waarde van jouw idee? Welk verschil maakt jouw idee?
 3. Voor welke doelgroep(en) is jouw idee relevant? Wie help je allemaal met deze oplossing? Hoe groot zijn deze groepen?
 4. Hoe werkt jouw idee? Ga je bijvoorbeeld een technologie of een bepaald proces of uitvinding gebruiken? Laat duidelijk zien hoe het product of proces eruit komt te zien en welke eigenschappen het heeft.
 5. Wat maakt jouw idee beter dan bestaande oplossingen? Wat is de sprong voorwaarts? Wat maakt het vernieuwend?
 6. Laat zien wie je bent en waarom je de motivatie, kennis en vaardigheden bezit om dit idee te ontwikkelen (en misschien aan te blijven werken).

Daarnaast zijn de volgende vormeisen belangrijk:

 • De poster moet de zes vragen beantwoorden zoals hierboven beschreven;
 • De poster moet voor zichzelf spreken, er is geen verdere uitleg nodig;
 • De poster wordt gedrukt op een A1-formaatfoamboard in staand of liggend formaat. De kortezijde moet minimaal 1000px breed zijn.
 • De poster is vooral verklarend en niet promotioneel, het lijkt meer op een onderzoeksposter dan op een promotieposter (zie voorbeelden hieronder).

Let op: De poster die je maakt is geen (!) reclame poster, maar een poster waarop je uitleg geeft over wat je idee is, hoe het werkt, welk probleem het oplost, hoe groot het probleem is en waarom juist jij dit idee hebt kunnen ontwikkelen. Op de poster mag je alles gebruiken van tekst tot infographics om dit idee uit te leggen, en als je een voorbeeld zoekt van dergelijke posters kan je het best bij Google Images zoeken op 'academic poster'.

* De gewonnen bedragen dienen dus uitgegeven te worden aan de realisatie van het idee. We zullen je vragen dit te verantwoorden.

Deelnemen

Deze competitie is er voor studenten van alle opleidingen en faculteiten van de Hogeschool van Amsterdam.

De eisen om deel te kunnen nemen zijn:

 1. Je hebt het idee zelf (door)ontwikkeld en is orineel werk
 2. Je bent bachelor student aan de Hogeschool van Amsterdam.
 3. Studenten kunnen slechts deel uitmaken van één team en teams kunnen slechts één idee indienen.
 4. En nog niet het 10K programma hebben gevolgd.

Wil je deelnemen aan de poster competitie? Meld jouw idee dan aan voor de Calls voor Ideas en stuur jouw poster naar venturecentre@hva.nl.

De deadline voor het insturen van de poster is vrijdag 25 november (let op: voor de Call for Ideas is dit vrijdag 28 oktober), waarna tijdens de HvA Startup Day van 19 januari 2023 de winnaars bekend worden gemaakt.

Let op: Heb je al wel deelgenomen aan 10K, dan gaat meedoen aan deze Call for Ideas niet, maar je kan wel jou idee wel aanmelden voor de HvA launch Grant (zie website venture centre; onder services)

FAQ: Veelgestelde vragen

Als ik mijn idee opgeef voor de Call for Ideas, blijf ik dan eigenaar van het idee?

Moet ik het idee bedacht in het kader van mijn opleiding?

Wat als ik niet zeker weet of aan dit idee wil blijven werken of er mee wil ondernemen, kan ik dan toch meedoen aan de Call for Ideas en/of de Poster Competition?

Gepubliceerd door  Ondernemerschap 6 oktober 2022