Venture Centre

Venturing with Equalture

Venturing with is de maandelijkse talkshow waar ondernemers over hun ondernemersavontuur vertellen
Gepost op: 27 mrt 2019 | Ondernemerschap

“Wij gaan de requitment-wereld volledig op zijn kop zetten” zegt de 22-jarige oprichtster van Equalture, Charlotte Melkert met een lach tijdens Venturing With op donderdag 21 maart 2019. Drie jaar geleden richtte Charlotte samen met haar tweelingzus Fleur een eigen recruitmentbureau op: Female Investments. Tijdens het runnen van deze onderneming ondervond Charlotte zelf hoe achterhaald en ouderwets de recruitmentmarkt was en besloot hier samen met haar zus verandering in te brengen. Zo kwam de tweede onderneming van de zussen tot stand: Equalture.

Equalture levert een nieuwe onbevooroordeelde recruitment technologie gebaseerd op data, wat de eerste stap van het ‘hiring-proces’, het selecteren van de juiste kandidaten voor de baan, makkelijker moet maken voor bedrijven. Bedrijven hoeven niet meer handmatig alle sollicaties door te nemen. Door middel van data en machine learning koppelt Equalture de juiste personen aan de vacature, de rest moet het bedrijf zelf doen. Om alle onbewuste vooroordelen weg te halen tijdens de eerste screeningsronde worden leeftijd, geslacht en afkomst weggelaten door Equalture.

Een techbedrijf starten, dat lijkt misschien heel vet, maar er was één probleem vertelt Charlotte: “Ik wist eerst niet eens wat programmeertaal was”. Hoe start je een techbedrijf, zonder enige ervaring met het ontwikkelen ervan? Het is Fleur en Charlotte gelukt. De eerste drie á vier maanden hebben ze gebruikt om het idee te shapen en te evalueren. De maanden die daarop volgenden draaide vooral om fundraising, het geld bij elkaar krijgen om ontwikkelaars te betalen, zodat het product vormgegeven kon worden. Dit kan natuulijk erg beangstigend klinken, maar Charlotte zei dat het vooral leuk was om te doen. In de zomer van 2017 hebben ze uiteindelijk €250.000 bij elkaar verzameld en vanaf dat moment was er een volledige focus op productontwikkeling en zorgen dat Female Investments bleef draaien. Een chaotische periode voor Charlotte en Fleur, maar ook erg leerzaam.

“Laat bijvoorbeeld nooit iemand je vertellen dat jouw idee niet werkt”, zegt Charlotte, dat is een van de belangrijkste lessen die ik geleerd heb gedurende die periode. Daarnaast waren de zusjes vrij naïef volgens Charlotte, zo dachten ze dat het bouwen van de eerste versie van het product ongeveer €10.000 euro zou kosten, in werkelijkheid liepen de kosten op tot €300.000 - €400.000. Ondanks deze oplopende kosten zagen ze geen beren op de weg en bleef bij hen de stress ook vrijwel uit. Charlotte wil graag meegeven dat fundraising niet onmogelijk is, het klinkt misschien eng, je idee pitchen voor investeerders en waarschijnlijk zegt 99% nee, maar je hebt uiteindelijk maar 1 iemand met een pot geld nodig die ja zegt én gedurende dit traject leer je heel veel mensen kennen die je verder kunnen helpen met je onderneming.

Een aantal valkuilen waar Charlotte toekomstige ondernemers voor wil waarschuwen: 1) Zorg ervoor dat je niet te verliefd op je product wordt, anders zie je de fouten in jouw product niet meer vanwege de roze bril. 2) Probeer je product niet aan iedereen te verkopen, alleen maar om omzet te genereren, want zo stel je mensen teleur. Charlotte en Fleur zijn hun eerste klant verloren, omdat ze hun product verkochten aan iemand die helemaal niet op zoek was naar dit product. 3) Wanneer je onderneemt met een innovatie, onthoudt dan nieuw = eng voor velen. Neem de tijd om mensen iets uit te leggen en heb geduld.

Wat staat er op de planning voor de zusjes? Volgend jaar willen Charlotte en Fleur 20 mensen in dienst hebben en een omzet van 1.000.000 euro generen, en bekend staan als ‘het bedrijf uit Rotterdam dat de hele recruitmentwereld op z’n kop heeft gezet’. De afgelopen jaren heeft Charlotte zichzelf beter leren kennen, fouten gemaakt en leert nog steeds. Met deze instelling gaat ze dan ook vol goede moed en doorzettingsvermogen door met het uitbreiden van haar ondernemingen en kijkt ze tevreden terug op haar ondernemersavontuur tot nu toe.