Urban Vitality Open Science

Online Open Science Community Coffee

Citizen Science

Evenement

Citizen Science is een buzz word dat vaak tegelijk genoemd wordt met ‘Open Science’. Maar wat is het eigenlijk precies en wat kun je ermee? Lea den Broeder zal vanuit haar rol bij Living Labs in de stad een inleiding geven over dit onderwerp.

De vogelteldag, de tekenradar en, onlangs de schelpen verzameldag aan de Nederlandse stranden, het zijn allemaal voorbeelden van Citizen Science of Burgerwetenschap. Leken zonder speciale opleiding dragen dan bij aan het wetenschappelijk onderzoek. Citizen Science is een buzz word dat vaak tegelijk genoemd wordt met ‘Open Science’. Maar wat is het eigenlijk precies en wat kun je ermee? Is het vooral een geval van ‘inzetten’ van burgers voor je eigen onderzoeksdoelen, zodat je meer data kunt verzamelen, of kan er meer? Wat zijn de potentiële opbrengsten voor de wetenschap én voor de deelnemende ‘burgerwetenschappers’? En wat zijn de kosten? Is burgerwetenschap alleen geschikt voor hoogopgeleiden? Hoe maak je het deze aanpak toegankelijker voor andere groepen? En: waarom is Citizen Science zo speciaal als het gaat om gezondheidsonderzoek?

Deze en meer vragen komen aan de orde tijdens deze Open Science Coffee. Lea den Broeder leidt het thema in en geeft voorbeelden van toepassing van Citizen Science. Daarna gaan we met elkaar in gesprek over kansen en barrières voor Citizen Science in het onderzoek van de HvA.

Hoe je deel neemt aan de open science coffee

Klik hier om de meeting te volgen (via Teams)

Gepubliceerd door  Urban Vitality 22 maart 2022

Datum

Startdatum 05 apr

Tijd

11:00 - 11:45 uur