Hogeschool van Amsterdam

Urban Vitality

Corporate story

Urban Vitality: Alles voor een gezonde stad

Amsterdam bruist. Al eeuwen. En dat houden we graag zo. Daarom onderzoekt de HvA onder de naam Urban Vitality hoe het stadsbewoners kan helpen vitaal te zijn, te worden of te blijven. Heel concreet, in wijken, op scholen en bij sportverenigingen.

Wij doen alles voor een gezonde stad. Zo vragen we ons af welke zorg na een ziekenhuisopname het best is bij het herstel van oudere hartpatiënten, of mensen tijdens hun revalidatie thuis genoeg oefenen en voldoende eiwitten binnen krijgen en hoe we wijken begaanbaar houden voor ouderen. Maar ook onderzoeken we hoe een app kan helpen kinderen met overgewicht meer te laten bewegen. Wat we ook doen, we doen het dicht bij de bewoners; vraaggericht, actief en preventief. Ons uitgangspunt is altijd het dagelijkse leven van Amsterdammers en hoe de kwaliteit daarvan omhoog kan.

Van Topzorg naar Topsport

Ook al is er tegenwoordig veel aandacht voor gezondheid, sport en voeding, er is een groeiende groep Amsterdammers die te weinig beweegt en ongezond eet. Voor die kwetsbare groepen (75-plussers, kinderen en lager opgeleiden – en vooral in wijken als Nieuw-West en Zuidoost) bedenken wij oplossingen.

Urban Vitality richt zich op meer dan alleen herstel: het gaat vooral ook om ‘beter worden’ en de lat ligt hoog. Het onderzoek reikt van topzorg naar topsport. Zo ontwikkelen en testen onze onderzoekers en studenten een wetenschappelijk onderbouwde oefenmethode die de kwaliteit verhoogt van de dagelijkse trainingen van topsporters, beroepsmusici en professionele dansers.

Kruisbestuiving

Onderzoekers, docenten, studenten en het werkveld staan doorlopend met elkaar in contact, houden elkaar scherp en versterken elkaar. Onderzoekteams trekken bij voorkeur op met andere disciplines én met andere partijen die werken aan de gezondheid van Amsterdammers, zoals het Amsterdam UMC, zorgcentra, sportinstellingen en migrantenvertegenwoordigers. Of met partijen die bij het onderzoek (of bij de oplossingen) kunnen aanhaken, zoals ondernemers uit de typisch Amsterdamse creatieve, ICT- of foodsector.

De uitkomsten van het onderzoek brengen we onder in een expertisecentrum, waar iedereen, van binnen en buiten, relevante informatie kan halen én mag toevoegen. Zo ontwikkelen we met elkaar de allerbeste ideeën voor de stad en het welzijn haar bewoners; toekomst- en praktijkgericht. Kruisbestuiving is daarbij het codewoord. Want, zo weten we, daaruit komen de mooiste oplossingen voort, waarvan iedereen beter wordt.

Leren van elkaar

Daarnaast gebruiken onze docenten de uitkomsten van het onderzoek weer in hun onderwijs. Onze studenten brengen we een onderzoekende basishouding en praktijkgerichtheid bij, zodat ze na hun afstuderen direct hun steentje kunnen bijdragen aan een gezonde stad.

Studenten leren meebuigen met de permanente veranderingen, aanhaken bij relevante ontwikkelingen, samenwerken met andere disciplines en daarvan te leren, openstaan voor nieuwe geluiden, nieuwe inzichten en nieuwe werkwijzen. We leren ze altijd te kijken waar het beter kan. En creatieve oplossingen te bedenken.

Ambities

Onze ambities reiken ver. De combinatie van praktijkonderzoek en toegekomstgericht onderwijs moet ertoe leiden dat we binnen afzienbare tijd dé autoriteit zijn op het gebied van grootstedelijke vitaliteit; een gids voor Amsterdam en andere grote steden. In Nederland én daarbuiten.

Gepubliceerd door  Urban Vitality 19 maart 2020