Centre of Expertise Urban Vitality

Sport Data Valley

Meten is weten, ook op het gebied van recreatieve sport en topsport. Het verzamelen van data is gelukkig makkelijker geworden, maar hoe vertaal je dit dóór naar een maximaal resultaat? Het online platform Sport Data Valley (SDV) biedt uitkomst voor de sport, overheid, wetenschap en gemeentes.

Met één druk op je telefoon of Smartwatch heb je vandaag de dag een enorme hoeveelheid sport- en beweegdata tot je beschikking. Hartstikke mooi, maar wat dan? Waar sla je de data op? Hoe lees je ze op een veilige manier uit? En hoe vertaal je deze data vervolgens optimaal door naar nieuwe inzichten, betere prestaties of minder blessures?

Via het online platform Sport Data Valley (SDV) bewaren gebruikers niet alleen hun data overzichtelijk op een plek die ze zelf beheren, maar kunnen ze ook in een handomdraai delen met andere partijen of de sportwetenschap. Daarnaast krijgen ze toegang tot een groot aantal analyses en wetenschappelijke onderzoekmethodes. Ofwel, ze kunnen in een handomdraai oneindig veel meer doen met hun sport- en beweegdata.

Rudie Dopp Sport Data Valley oud-student Sportkunde
Rudie: oud-student - Sportkunde - leerroute SM&O

Met topsportverenigingen aangesloten bij Topsport Amsterdam heb ik gesprekken gevoerd over de inzet van sportdata: wat doen ze al en met welke sportdata kunnen sporters zich nog beter ontwikkelen?

Lees verder

Samen weten we meer

Recreanten, topsporters, coaches, onderzoekers, bedrijven en gemeentes: ze doen ieder voor zich al jarenlang geweldig onderzoek op het gebied van sport en bewegen. De resultaten zijn alleen vaak versnipperd, onveilig of in ontoegankelijke systemen opgeslagen. En dat terwijl het delen van kennis juist de manier is om elkaar naar een hoger niveau te tillen. Vandaar dat een overkoepelend platform voor analyse en onderzoek van data zo belangrijk is: het SVD. Op deze digitale plek worden data uit de praktijk verbonden met (wetenschappelijk) onderzoek en zijn de inzichten toegankelijk voor een breed publiek. Concreet biedt het SVD niet alleen tools voor onderzoekers, maar geeft het ook sporters, coaches en gemeenten toegang tot analyses, onderzoek en gepersonaliseerde dashboards.

Offline support

Hoe beter de data set, hoe beter de analyse. Met die gedachte in het achterhoofd zijn er ook een aantal fieldlabs opgericht in Amsterdam, Heerenveen, Eindhoven en Den Haag. Op deze zogenaamde Sport Data Valley Labs kunnen mensen fysiek terecht voor advies en ondersteuning op het gebied van beheren, standaardiseren en analyseren van hun data. Tegelijkertijd bouwen de aanwezige data stewards hier verder aan het online platform en werken ze mee aan nieuwe projecten om de sport- en beweegpraktijk optimaal te kunnen ondersteunen. Denk aan: trainingsapps voor basketballers en voorspellende datamodellen voor het aantal uitvallers tijdens een marathon.

Gepubliceerd door  Urban Vitality 8 november 2022