Centre of Expertise Urban Vitality

Handknijpkracht

De maximale handknijpkracht van een cliënt wordt bepaald met een isometrische krachtmeting, waarbij de greep van de hand tijdens het knijpen constant (even wijd) blijft. Het ANAC maakt gebruik van de hydraulische hand dynamometer van JAMAR.

Hoe werkt het?

De cliënt zit in een actieve houding rechtop op een stoel. De bovenarm van de te meten hand hangt ontspannen naast het bovenlichaam met de onderarm in een hoek van negentig graden.

Op een startcommando knijpt de persoon onder aanmoediging van de testafnemer drie tellen lang zo hard mogelijk in de dynamometer. De uitgeoefende kracht op de dynamometer wordt via een manometer omgezet in kilogrammen knijpkracht. De test wordt met iedere hand, om en om, drie keer uitgevoerd. De maximale score per hand geeft de maximale knijpkracht aan.

Waarvoor wordt de handknijpkracht gebruikt?

De handknijpkracht biedt een goede indicatie van de algehele spierfunctie en is gerelateerd aan de totale hoeveelheid spiermassa in het lichaam. Afname van de spierkracht kan worden geassocieerd met spierafbraak. Knijpkracht wordt daarom gebruikt om vast te stellen of er sprake is van ondervoeding of sarcopenie (de afname van spierkracht en -massa).

Contact

Heb je vraag over een meting? Neem dan contact met ons op via Mariëtte van Rijmenam, e-mail: m.j.van.rijmenam@hva.nl.

Gepubliceerd door  Urban Vitality 18 juni 2020