Centre of Expertise Urban Vitality

DXA

Dual-energy X-ray Absorptiometry

Een DXA-scanner is een beeldvormend meetapparaat die op basis van de geabsorbeerde hoeveelheid straling door verschillende typen lichaamsweefsels de lichaamssamenstelling van een cliënt bepaalt.

Naast de lichaamssamenstelling kan ook de botdichtheid (bone mineral density – BMD) worden gemeten. Het bepalen van van de botdichtheid met DXA wordt al jaren gezien als de gouden standaard. In het ANAC gebruiken we DXA-scanner van Hologic, type Discovery A. De botdichtheid wordt bepaald aan de hand van een heupscan.

Hoe werkt de DXA-scanner?

De DXA-scanner maakt gebruik van lage-intensiteit röntgenstraling met twee verschillende energieniveaus (100 en 140 kVp). De effectieve stralingsdosis voor de gescande persoon is vergelijkbaar met de dagelijkse, natuurlijke achtergrondstraling van ca. tien μSv per dag. Deze straling wordt van onderaf door het lichaam gestuurd.

De berekende, geabsorbeerde straling is een maat voor de hoeveelheid lichaamsweefsel. Hoe dichter of hoe groter het lichaamsweefsel, hoe meer straling wordt geabsorbeerd. Omdat de specifieke absorptie van elk weefseltype anders is, kan de scanner onderscheid maken tussen botweefsel, vetweefsel en bot- en vetvrij weefsel. Voor een analyse van de afzonderlijke ledematen en de romp wordt de totale lichaamsscan in segmenten verdeeld. Een totale lichaamsscan duurt ongeveer vijf minuten. Een heupscan duurt ongeveer dertig seconden.

Waarvoor wordt de DXA-scanner gebruikt?

De hoeveelheid bot- en vetvrije massa van het hele lichaam – dan wel van de armen en benen samen – kan worden gezien als indicator van ondervoeding of sarcopenie (de afname van spierkracht en -massa). Om te bepalen of sprake is van osteoporose (botontkalking) wordt de gemeten botdichtheid vergeleken met de waarde uit een referentiecurve,.

Tijdens een totale lichaamsscan kan ook de hoeveelheid visceraal vet (buikvet) worden ingeschat. Visceraal vet vormt een risicofactor voor chronische ziekten zoals hart- en vaatziekten en diabetes type 2.

In verband met de lage röntgenstraling belasting is rechtvaarding door een arts vereist (goedkeuring/verwijsbrief).

Let op: geen metingen i.v.m. corona

In verband met de coronamaatregelen kan het ANAC momenteel geen metingen uitvoeren. Een afspraak maken is daarom helaas niet mogelijk. Zodra wij de metingen weer kunnen hervatten, plaatsen wij hierover een bericht op deze pagina.

Please note: no measurements due to corona

Due to the coronavirus it is not possible for us to carry out any physical measurements/tests. Therefore it's not possible to schedule an appointment. As soon as we can resume the physical tests, we will post an announcement on this page.

Contact

Heb je vraag over een meting? Neem dan contact met ons op via Mariëtte van Rijmenam, e-mail: m.j.van.rijmenam@hva.nl.

Gepubliceerd door  Urban Vitality 4 juni 2021