Centre of Expertise Urban Vitality

Biodex

Een isokinetische dynamometer is een apparaat waarmee de kracht en het vermogen van specifieke spieren en spiergroepen worden getest. Isokinetisch testen houdt in dat tijdens de uitgevoerde beweging de vooraf op het apparaat ingestelde snelheid constant blijft, onafhankelijk van de krachtsinspanning van de cliënt.

Tests worden altijd uitgevoerd binnen een veilige en functionele range of motion (ROM), met behulp van banden, steunen en bewegingsbegrenzers. Het ANAC beschikt over een Biodex System 4 isokinetische dynamometer. Deze bestaat uit een verstelbare stoel, een computer, een dynamometer en opzetstukken voor het uitvoeren van de verschillende bewegingen.

Hoe werkt het?

Een dynamometer is een krachtopnemer die met een contante draaisnelheid (isokinetisch) metingen uitvoert. In het ANAC worden met name de kracht en het vermogen van quadriceps en hamstrings gemeten. Een meting van knieflexie en -extensie duurt ongeveer twintig minuten.

De cliënt gaat zitten op de stoel van het apparaat. Daarna wordt de knie van het te testen been naast de as van de dynamometer gezet. De meting bestaat uit drie series van maximale kniebuigingen en -strekkingen bij verschillende buig- en streksnelheden. Met behulp van gordels wordt de cliënt vastgezet in de stoel, waardoor hij/zij zich tijdens de meting goed schrap kan zetten en maximale kracht op de arm van de dynamometer kan uitoefenen. De aan de dynamometer gekoppelde computer berekent voor iedere strek- en buigsnelheid onder andere de maximale kracht, het vermogen en mate van vermoeidheid die optreedt.

Waarvoor wordt de dynamometer gebruikt?

De metingen bieden inzicht in de kracht en het vermogen van de bovenbeenspieren van de cliënt. Ook kan het effect van een dieet- en trainingsregime op de spierfunctie worden gemeten. Een isokinetische meting geeft een veel betrouwbaarder en nauwkeuriger resultaat dan krachtmeting op een gewoon fitnessapparaat. Voor een sporter (of een trainer) kan een isokinetische meting interessant zijn om bijvoorbeeld eventuele verschillen tussen de beide benen te achterhalen.

Contact

Heb je vraag over een meting? Neem dan contact met ons op via Mariëtte van Rijmenam, e-mail: m.j.van.rijmenam@hva.nl.

Gepubliceerd door  Urban Vitality 18 juni 2020