Centre of Expertise Urban Vitality

Voeding en Beweging

Leerstoel

Prof. dr. Peter Weijs is sinds 2018 hoogleraar Voeding en Beweging, met bijzondere aandacht voor eiwit, bij de afdeling Diëtetiek & Voedingswetenschappen, Interne Geneeskunde van het Amsterdam UMC (locatie VUmc). Daarnaast is hij sinds 2009 lector Voeding en Beweging aan de Hogeschool van Amsterdam.

Als lector en hoogleraar onderzoekt Peter Weijs met name de optimale combinatie van voeding en beweging bij preventie en behandeling van overgewicht, ondervoeding en (ernstige) ziekten, waarbij ook energie- en eiwitbehoefte en lichaamssamenstelling een belangrijke rol spelen. Aangetoond effectieve, evidence-based diëtetiek vormt een rode draad in zijn onderzoek.

Belang leerstoel

Vanuit zijn leerstoel verbindt Weijs inzichten over optimale voeding en training voor IC-patiënten (Amsterdam UMC) met meer praktijkgericht onderzoek naar het bevorderen van een gezonde leefstijl onder verschillende groepen in de stad (HvA).

In het ziekenhuis onderzoeken Weijs, zijn collega's en studenten hoe interventies uitwerken op lichaamsniveau, orgaansysteemniveau en soms op celniveau van patiënten.

Deze inzichten over voeding en training zijn weer toepasbaar voor andere doelgroepen, zoals kinderen, ouderen en (gewichtsklasse) sporters. Het lectoraat van Weijs onderzoekt dan ook hoe interventies voor deze doelgroepen in de praktijk uitpakken, met de stad Amsterdam als context.

Van kinderen tot ouderen

Het onderzoek van Weijs bedient een brede variatie aan doelgroepen. De onderzoeken focussen op verschillende leeftijdscategorieën; van jonge kinderen tot ouderen. Bij jonge kinderen gaat het vooral om voeding en beweging preventief inzetten voor een gezonde ontwikkeling van het kind.

Bij ouderen gaat het vooral om de aanpak van overgewicht en obesitas, met optimaal behoud van spiermassa en lichamelijk functioneren. Tegelijk onderzoekt Weijs doelgroepen die sterk uiteenlopen in fitheid: van sporter tot ziekenhuispatiënt, het spectrum van Urban Vitality.

Van ziekte tot sport

Lichaamssamenstelling en eiwitinname spelen bij al deze doelgroepen een cruciale rol. Bij obese ouderen ondersteunt een lichaamssamenstelling van minder vetmassa en meer spiermassa bijvoorbeeld een optimale gezondheid, terwijl ditzelfde bij sporters bijdraagt aan een optimale sportprestatie. Ook ernstig zieke patiënten zijn hierbij gebaat; patiënten die bedlegerig zijn en afhankelijk van kunstmatige voeding, zoals op de intensive care.

Bij veel zieke mensen komt tevens chronische of acute ondervoeding voor. Voor hen komt het er ook op aan om spiermassa te behouden door voldoende eiwit en zoveel energie te geven dat gewicht herstelt, maar niet dankzij vetmassa.

Totaalbeeld

Voor al deze doelgroepen kijken de onderzoekers en studenten naar het totale beeld van eiwit, energie, training, spiermassa, spierkracht, fysieke functie en fysieke activiteit, en zelfredzaamheid en kwaliteit van leven.

Onderzoekslab

Peter Weijs is ook directeur van het onderzoekslab Amsterdam Nutritional Assessment Center van het lectoraat Voeding en Beweging. Bij het onderzoek zijn jaarlijks veel studenten van de HvA betrokken. Weijs begeleidt daarnaast 14 promovendi en 5 postdocs bij de HvA en het Amsterdam UMC.

Gepubliceerd door  Urban Vitality 21 april 2021