Hogeschool van Amsterdam

Urban Vitality

EK Atletiek Amsterdam 2016 - Economische impact en beleving

In opdracht van Stichting EK Atletiek Amsterdam 2016

Rapport

Bij het toekennen van de organisatierechten van de EK atletiek 2016 in november 2011 verkoos European Athletics het bid van de Nederlandse delegatie (Atletiekunie en de gemeente Amsterdam) boven de voorstellen van de delegaties uit Istanbul (Turkije) en Split (Kroatië). Het was voor het eerst in de 83-jarige geschiedenis van de EK atletiek outdoor dat het toernooi in Nederland zou worden gehouden.

De Europese kampioenschappen (EK) vonden van 5 juli tot en met 10 juli 2016 plaats in het Olympisch Stadion en op het Museumplein in Amsterdam. In het stadion is atletiekgeschiedenis geschreven: tijdens de Spelen van 1928 brandde er voor het eerst een olympische vlam en werd er voor het eerst een olympische 800 meter voor vrouwen georganiseerd. In 1975 lag er de start- en finishlijn van de eerste Amsterdam Marathon.

De ambitie van de EK was om met een vol stadion een onvergetelijk atletiekevenement te realiseren onder het motto ‘Athletics like never before’ en daarmee Amsterdam en de atletieksport verder op de internationale kaart te positioneren. Daar werden door de organisatie drie uitgangspunten aan verbonden: 1) promoting ‘Athletics like never before’: De EK maken gebruik van de nieuwste, gebruikersvriendelijke ontwikkelingen op het gebied van communicatie om het evenement te promoten, 2) showing ‘Athletics like never before’: ‘Amsterdam’ organiseert met Oranjefans uit het hele land een sportief, multimediaal, atletiekspektakel dat zijn weerslag in de internationale atletiekwereld niet kent en 3) expanding ‘Athletics like never before’: De EK zijn een schoolvoorbeeld van de kruisbestuiving die ontstaat tussen dit topsportevenement en de breedtesport.

Een vol Olympisch Stadion met sfeer, beleving, sportieve prestaties, maatschappelijke en economische impact vormen voor de organisatie kritische succesfactoren om het evenement als geslaagd te kunnen beschouwen, inclusief het genereren van een nalatenschap. De organisatie benoemt in dit kader de volgende resultaten:

 • Inzet Museumplein voor de kwalificaties speer- en discuswerpen;
 • Eerste EK Halve Marathon en Brooks 10K Run op uniek parcours in centrum van de stad;
 • Compact programma met Event Presentation in het Olympisch Stadion;
 • Innovatie onder andere met behulp van app’s voor het evenement en vrijwilligers;
 • Inrichten van een Medal Plaza met entertainment voor de huldigingsceremonies;
 • Organisatie van side-events in het hele land en in de stad Amsterdam;
 • Integratie van de International Para-Athletics Challenge in het EK-programma;
 • Realisatie ruim binnen het beschikbare budget van het event.

Doelstelling

De doelstelling van dit onderzoek is drieledig:

 • Het beschrijven van het profiel van de bezoekers van de EK;
 • Het schatten van de economische impact van de EK voor de gemeente Amsterdam;
 • Het beschrijven hoe bezoekers de EK hebben ervaren.

Een economische impactstudie meet tot hoeveel extra bestedingen een sportevenement in een regio heeft geleid. De economische impact in dit rapport verwijst naar de directe bestedingen van de bezoekers, de deelnemers en begeleiders, de rechtenhouder van de EK (European Athletics) en partners, vrijwilligers, pers en de organiserende stichting die dankzij het evenement in de gemeente Amsterdam zijn gedaan. Aanvullende informatie staat in bijlage 1. Naast het onderzoek waarvan in voorliggend rapport verslag wordt gedaan, heeft de Stichting EK Atletiek Amsterdam 2016 DSP-groep gevraagd onderzoek te doen naar de evaluatie van de maatschappelijke impact van de EK Atletiek 2016. Hierbij waren de side-events object van onderzoek.

Referentie

Paul Hover - Mulier Instituut
Arjen Davids - Mulier Instituut

Gepubliceerd door  Kenniscentrum Bewegen, Sport en Voeding 31 januari 2017