Centre of Expertise Urban Vitality

Study on the minimum quality requirements for dual careers

Project

‘Minimum Quality Requirements for Dual Careers’. Zo heet het onderzoek dat de HvA voor de Europese Commissie uitvoerde. Dual careers staat voor het succesvol combineren van topsport met een studie. “Niet alle Europese landen bieden sporters deze mogelijkheid”, zegt Cees Vervoorn, lector Topsport en Onderwijs. “Medaillewinnaars worden doorgaans wel beloond, maar dat is natuurlijk niet hetzelfde als sporters de kans geven om een opleiding te volgen.” Op 20 november 2015 presenteerde hij de eerste resultaten tijdens de conferentie the European dimensions of promoting dual careers in sport in Luxemburg.

Doelstellingen en partners

Het onderzoek is uitgevoerd samen met de Engelse organisatie TASS Sport (Talented Athlete Scholarship Scheme), de Vrije Universiteit Brussel, European Atletes Students (EAS) en Birch consultants. Een sterk consortium volgens Vervoorn. “Engeland heeft een mooi systeem met kwaliteitscriteria voor de begeleiding van topsporters; België doet al jaren wetenschappelijk onderzoek naar dual careers, EAS heeft veel kennis en ervaring en Birch consultants de juiste expertise voor dit soort onderzoek. Nederland loopt net als Engeland, Frankrijk, Duitsland, Denemarken, Zweden en Noorwegen voorop in de ontwikkelingen op het gebied van topsport en onderwijs. De Topsport Academie Amsterdam (TAA) van de HvA is bijvoorbeeld een van de pioniers en best practices in Europa op het gebied van dual careers.”

Vervoorn vertelt dat er ruim 100.000 Europese topatleten zijn, maar dat slechts een enkeling daarvan excelleert op Olympisch niveau en zijn ambities echt waar maakt. “Daarom is het zo belangrijk dat sporters een opleiding volgen en dat ze hun talenten op dit vlak ook maximaal benutten. De EU wil terecht niet dat deze aanzienlijke groep uiteindelijk zonder baan komt te zitten of dat mensen onder hun niveau aan de slag moeten. Een andere doelstelling van het onderzoek is om tegemoet te komen aan de toenemende mobiliteit van Europese atleten. Nederlandse skiërs gaan bijvoorbeeld trainen in Oostenrijk en Luxemburgse zeilers ergens aan de kust. Om ervoor te zorgen dat de sporters overal in Europa terecht kunnen, is het handig als er een soort kwaliteitskeurmerk is wat betreft de voorzieningen voor sport, opvang en onderwijs.”

Gepubliceerd door  Kenniscentrum Bewegen, Sport en Voeding 27 februari 2020

Project Info

Startdatum 01 jan 2015
Einddatum 02 sep 2015