Centre of Expertise Urban Vitality

REACH+

Project

De Covid-19 pandemie heeft in Nederland tot nu toe geleid tot ruim 12.000 ziekenhuisopnames waarvan circa 3.000 patiënten op de intensive care belandden. Een ic-opname is ingrijpend voor patiënten en leidt onder andere tot spiermassa- en spierkrachtverlies. Tijdens de revalidatie in de thuissituatie zijn patiënten onzeker en hebben zij moeite om in te schatten wat ze aankunnen. Het real-time meten van een aantal vitale functies zoals activiteit, hartslag en zuurstofopname kan de revalidatie direct ondersteunen en zorgt voor veiligheid voor de patiënt.

fysiotherapie thuis

Doel

Het onderzoeksteam wil inzicht krijgen in de haalbaarheid van het real-time monitoren van patiënten tijdens de revalidatie na een ic-opname als gevolg van Covid-19. Is het gevoel van veiligheid voor patiënten groter en heeft het meerwaarde voor de revalidatie vanuit zowel zorgverleners als patiëntperspectief?

Methode

Dertig voormalige ic-patiënten registreren in hun thuissituatie dagelijks hun activiteit, hartslag, zuurstof en ervaren vermoeidheid. Dit gebeurt deels automatisch via een verbinding met hun eigen smartphone en deels door het invoeren van gegevens. Activiteit wordt continue gemeten door de PAM-activiteitenmeter, hartslag door een hartslagband en zuurstof door een saturatiemeter.

Verwachte maatschappelijke impact

Covid-19 is een zeer actueel thema. Ook al is het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames op dit moment laag, er zijn nog veel patiënten momenteel aan het revalideren na een ic-opname. Daarnaast is de verwachting dat een tweede golf komt in het najaar. Revalidatie na een ic-opname is zeer intensief en het monitoren van patiënten kan een positieve bijdrage leveren aan het herstel.

Molly (50 jaar, 12 dagen op de ic) over thuiskomen: “Hoe ik verder moest met alles allemaal, want je basis is volledig onder je vandaan geschopt eigenlijk. Je bent overal onzeker over".

Hoe draagt het project bij aan onderwijs en onderzoek?

Binnen dit onderzoek worden HvA-studenten direct betrokken bij het onderzoek door het uitvoeren van metingen. Voor studenten is het belangrijk om ervaring en kennis op te doen met het monitoren van patiënten op afstand. Dit gaat naar verwachting de komende jaren een grotere rol spelen in de revalidatie na ziekenhuisopname. Daarnaast kunnen studenten hun afstudeeropdracht koppelen aan het REACH+ project.

Externe partners

  • Amsterdam UMC, locatie AMC
  • Vrije Universiteit
logo ZonW
Gepubliceerd door  Urban Vitality 1 februari 2021

Project Info

fysiotherapie thuis
Startdatum 01 jul 2020
Einddatum 01 jun 2021

Contact

Mel Major