Centre of Expertise Urban Vitality

Ouders bij de visite

Hoe kunnen ouders actief betrokken worden in de zorg voor hun in het ziekenhuis opgenomen kind?

Project

In Nederlandse ziekenhuizen is participatie van ouders op kinderafdelingen de standaard. Ouders hebben de mogelijkheid om zoveel als zij willen en aankunnen betrokken te zijn in de zorg voor hun kind. Maar de aanwezigheid van ouders vraagt ook een aanpassing van het handelen door gezondheidsprofessionals zoals artsen en verpleegkundigen.

Financiering: AMC innovatie-impuls
Leerstoel Complex Care

In deze studie richten we ons op de competenties die nodig zijn voor een betekenisvolle participatie van familieleden in de zorg, waarmee effectief gedrag van zorgprofessionals kan worden bewerkstelligd.

In een eerste studie is door middel van kwalitatief onderzoek (interviews en observaties) inzicht verkregen op welke wijze ouders actief betrokken kunnen worden in een interprofessioneel overleg zoals de medische visite. In vervolgstudies zal nader onderzocht welke specifieke competenties ingezet kunnen worden om betekenisvolle participatie te realiseren.

Achtergrond

We weten dat de aanwezigheid van ouders een positieve invloed heeft op de hechting van ouders en kind en het reduceert stress bij zowel kind als ouders. Tevens kan het een verbeterde overgang van ziekenhuis naar huis faciliteren. Daarnaast beïnvloedt participatie van ouders in de zorg en besluitvorming de controle die ouders ervaren over het ziekte- en behandelproces van hun kind, wat leidt tot een versterking van het zelfmanagement.

Participatie van familie is dus niet alleen een maatschappelijke trend, het genereert ook positieve effecten. Echter weten we ook dat betekenisvolle participatie deels bepaald wordt door het handelen van gezondheidsprofessionals. De uitkomsten van deze studie zullen dan ook niet alleen leiden tot een verbetering van de zorg door het handelen van gezondheidsprofessionals, het zal ook leiden tot een aanpassing van het onderwijs.

Winnaar Communicatieprijs Medisch Contact 2016

Medisch Contact reikt elk jaar de Communicatieprijs uit aan een zorgverlener of een team van zorgverleners die de communicatie met de patiënt op een aantoonbare en navolgbare manier hebben verbeterd.

De Stichting Voorlichting Patiënten (SVP), initiatiefnemer van de prijs, selecteerde tien projecten uit de 71 inzendingen. Een deskundige jury koos daar vijf genomineerden uit waaronder dit project.

Gepubliceerd door  Urban Vitality 16 juli 2019

Project Info

Startdatum 01 sep 2015
Einddatum 31 dec 2017

Contact