Centre of Expertise Urban Vitality

Congres Motiverende gespreksvoering op maat

10 nov 2017 12:10 | Kenniscentrum Gezondheid

Hogeschool Windesheim en de Hogeschool van Amsterdam organiseerden vrijdag 3 november 2017 een congres rondom Motiverende Gespreksvoering in samenwerking met MINTned. Tijdens het congres werd zowel in de parallelsessies als tijdens de plenaire presentaties weer bevestigd hoe belangrijk de houding van de therapeut is voor het bereiken van gedragsverandering bij de patiënt. Het gaat hierbij om de zogenaamde spirit van Motivational Interviewing waarbij de therapeut een houding aanneemt gericht op het aanvaarden van het perspectief van de patiënt, op samenwerken en autonomie en het ontlokken van verandertaal.

Lezingen

Dr. Charlotte Hilton, Engelse psycholoog met als expertisegebied de klinische gezondheidspsychologie, public health, en gedragsverandering, sprak over de ontwikkeling van Motivational Interviewing. Hierbij werd duidelijk dat interpersoonlijke vaardigheden een belangrijke component zijn.

Verder kwam ook de toepassing van MGV op internationale schaal aan bod in de lezing van Angelita Casanovas en Kees de Jong, GGD Amsterdam. De GGD heeft bij lokale trainers in Bangladesh en Kenia motiverende gespreksvoering getraind. Doel was om de (seksuele) gezondheidsdiensten voor jonge mannen die seks hebben met mannen in Bangladesh en Kenia toegankelijk te maken voor hiv-testen, soa-zorg en counseling.

Geïnteresseerd in Motiverende Gespreksvoering? Volg deze link voor meer informatie.