Urban Vitality

Hartpatiënten onder andere baat bij Weight Watchers

1 sep 2017 11:03 | Faculteit Gezondheid

Het is mogelijk om leefstijlrisicofactoren van hartpatiënten te verbeteren wanneer zij worden doorverwezen naar een bestaand, intensief leefstijlprogramma zoals Weight Watchers.

Dit blijkt uit het RESPONSE2-onderzoek van het AMC en de Hogeschool van Amsterdam (HvA) dat in juli in het Journal of the American College of Cardiology verscheen.

Afvallen, meer bewegen en stoppen met roken

“Leefstijladviezen worden wel standaard gegeven aan hartpatiënten, maar het is in de praktijk erg moeilijk voor mensen om hun leefstijlgewoonten te veranderen” vertelt Marjolein Snaterse, docent-onderzoeker bij Verpleegkunde aan de HvA. Er deden meer dan 800 hartpatiënten mee aan het onderzoek. Zij werden regelmatig gezien door de verpleegkundige. De helft van de patiënten werd doorverwezen naar een of meer van de volgende leefstijlprogramma’s: Weight Watchers - afvallen en gezond eten; Philips DirectLife - meer gaan bewegen met hulp van een online programma en Luchtsignaal; om te stoppen met roken.

Doorverwijzing succesvol. Ook op lange termijn?

Een succesvolle uitkomst werd gedefinieerd als een verbetering in één van de leefstijlfactoren na twaalf maanden, zonder dat de andere twee leefstijlfactoren waren verslechterd. De verwijzing van de verpleegkundige naar Weight Watchers, Philips DirectLife of Luchtsignaal blijkt significant succesvol. En het verbeteren van de leefstijlrisicofactoren draagt bij aan een gezonder hart. Een belangrijke volgende stap in het onderzoek is het herhalen van de uitkomsten om het langetermijneffect te bepalen.

Het onderzoek in de media: