Urban Vitality

Bijzonder lector Martijn Stuiver bij BNR over nazorg bij kanker

15 feb 2017 12:22 | Kenniscentrum Gezondheid

Martijn Stuiver (bijzonder lector aan de Hogeschool van Amsterdam) was op maandag 13 februari te gast bij BNR Beter om te praten over het belang van nazorg bij kanker. Deze nazorg wordt nu nog niet voldoende gevonden deels omdat patiënten niet weten wat er in de aanbieding is en dokters niet de tijd of bewustzijn hebben in de spreekkamer om het ter sprake te brengen. Herstel staat op dat moment vaak nog niet voorop bij de patiënt.

Stuiver: “Steeds meer mensen overleven kanker. Mensen moeten daarvoor behandelingen ondergaan, die behandelingen zijn zwaar en die trekken hun wissel op hoe mensen functioneren. Die mensen moeten herstellen daarvan en met dat er meer mensen kanker overleven komen er steeds meer mensen die een beroep doen op zorg en wordt het steeds belangrijker dat we evidence based goede nazorg leveren aan die groep.”

Onderzoeksthema's

Na behandeling ervaren patiënten onder andere dat ze vermoeid en minder fit zijn, een verandering van lichaamssamenstelling, minder bewegen en problemen hebben met terugkeer naar werk. Om hier passende nazorg voor te leveren richt het lectoraat zich onder andere op de volgende thema's:

• Welke interventies hebben we en welke zijn effectief. Hoe kunnen we ze beter personaliseren.
  • Hoe kunnen zorgverleners (fysiotherapeut, ergotherapeut, diëtist) elkaar het beste ondersteunen.
  • Wat zijn de belangrijkste hulpvragen. Wie heeft zorg nodig en wat voor zorg is dat?

Toekomst

Stuiver: “Op totale kosten van medische behandeling vallen kosten nazorg in het niet. Als we zoveel geld besteden aan het wegkrijgen van kanker maar we maken mensen daarmee feitelijk heel ziek, hoort het dan ook niet bij het pakket om mensen weer fit en actief te krijgen?”

De uitzending met Harmke Pijpers bevatte naast Martijn Stuiver ook bijdrages van Peter Smeets, voorzitter stichting tegenkracht en gezondheidseconoom Janne Mewes.