Urban Vitality

Roeien zonder rugpijn

12 jun 2018 10:30 | Kenniscentrum Bewegen, Sport en Voeding

Kwalitatief onderzoek doen, terwijl je daar nog geen ervaring mee hebt is een flinke uitdaging! Fysiotherapiestudenten Wouter Stijger (24 jaar) en Geert Hinskens (28 jaar) grepen de kans met beide handen aan en kijken nu met trots terug hun afstudeeronderzoek.

Vanuit hun eigen sportachtergrond zijn beide studenten zeer geïnteresseerd in de risico’s van sport. “Wouter is een actief surfer en tennisser en heeft in het verleden op niveau gevoetbald. Ik handbal op het hoogste, landelijke niveau bij HV Kras/Volendam,” vertelt Geert. Ze kenden elkaar al vanaf het tweedejaar van de opleiding en wisten toen al dat, als geen van beiden vertraging zou oplopen, ze hun afstudeeronderzoek samen wilden doen. En zo geschiedde.

Solliciteren

“We ‘solliciteerden’ bij het HvA-lectoraat Innovatie en Sportprestatievan Mathijs Hofmijster op een onderzoeksproject, een samenwerking met de VU en in opdracht van de KNRB, naar aspecifieke lage rugpijn bij toproeiers. Het lectoraat had vier studenten nodig, twee voor het onderzoeken van preventiestrategieën en twee voor het opsporen van de risicofactoren. Geert en ik gingen voor de risicofactoren, schreven een motivatiebrief en werden aangenomen,” vertelt Wouter. Geert: “We wisten vanuit de opleiding al veel over rugklachten, maar hebben onwijs veel moeten bijleren over roeitechnieken en alles wat daar bij komt kijken. Gelukkig werden we vanuit het lectoraat en onze opleiding goed op weg geholpen.” HvA-begeleider Tom Vredeveld is trots op zijn studenten: “Ze hebben een pittige start gehad, omdat ze het projectplan moesten opzetten in de laatste weken van hun stage. Toch is het hen gelukt. En de resultaten zijn heel bruikbaar voor het lectoraat. Zo zie je maar dat praktijkgericht onderzoek door hbo’ers hartstikke waardevol is.”

Geen rugpijn maar hoofdpijn!

Geert: “Er is in omringende landen al veel onderzoek gedaan naar risicofactoren, maar niet specifiek in Nederland. Wij hebben ons daarom speciaal gericht op roeiers en roeisters die actief zijn binnen de KNRB.” Na een uitgebreide literatuurstudie wilden ze eigen input uit de praktijk. Daarom namen Geert en Wouter interviews af bij roeiers en roeisters op de Bosbaan in het Amsterdamse Bos en bij twee coaches en een bondsarts. “Het vinden van deelnemers voor de interviews bleek erg lastig,” vertelt Wouter. “Al die toproeiers hebben het razend druk met hun trainingsschema’s en opleidingen die ze ernaast doen. Hoewel de wil er zeker was, bleek het lastig om een gaatje te vinden in hun drukke schema’s.” Inmiddels kan Geert weer lachen, maar: “We hebben tot in de laatste week waarin we de scriptie moesten inleveren nog interviews afgenomen, pff.”

Risicofactoren

Geert: “We hebben uiteindelijk een aantal risicofactoren vastgesteld. De roeicarrière vóór aansluiting bij de KNRB (vaak studentenroeiverenigingen) is belangrijk, want daar wordt minder gestructureerd getraind, met meer kans op lage rugpijn. Verder verhogen ergometertrainingen langer dan 30 minuten de kans op lage rugpijn. En de warming-up voorafgaand aan de ochtendtraining verdient een gestructureerde aanpak om risico’s te verkleinen. Tot slot adviseren we het gebruik van een lifestyle app die een goed beeld geeft van fitheid, slaapritme en voeding van roeiers.”

Eigen risico

De heren zelf liepen ook wel een risicootje tijdens dit onderzoek. Ze hadden pas in de laatste fase hun scriptie laten lezen. Helaas bleek dat het verslag nog niet voldoende was. Mathijs Hofmijster, lector en opdrachtgever: “Ik heb zoveel bewondering voor de hands-on mentaliteit van deze studenten. Bleek in eerste instantie dat het niet voldoende was, kwamen ze terug met een herziene versie die is beoordeeld met een 8! Daar heb ik ongelooflijk veel waardering voor.”

Ga jij nog afstuderen? Lees eerst deze tips

Wouter heeft een belangrijke tip: “Begin ruim van tevoren met het vragen van deelnemers als je kwalitatief onderzoek gaat doen en laat hen ook voor je rondvragen, zodat je netwerk groter wordt.” En Geert weet er ook nog één: “Laat regelmatig de stukken die je al hebt (ook al is het nog niet compleet) lezen door je begeleider. Dit levert gelijk een hoop informatie op en zorgt dat je bij de eindbeoordeling niet voor verrassingen komt te staan.”

Toekomstplannen

Geert rondt in september zijn laatste stage af en wil daarna parttime aan de slag bij een fysiopraktijk, zodat hij ook op topniveau kan blijven handballen. Wouter surft momenteel in Indonesië, gaat als fysio werken bij het ITF tennistoernooi, doet nog vijf weken Vlieland in de zomer en gaat in september weer aan de slag bij Flowfysio in Heemstede.

Lees ook: Nooit geroeid, toch experts