Centre of Expertise Urban Vitality

Ouderen minder hinder van diabetes

29 mei 2018 11:28 | Urban Vitality

“Ik ben in dertien weken veel afgevallen, gebruik minder medicijnen en heb een heel andere kijk op mijn diabetes.” Opgetogen reacties klinken op de feestelijke bijeenkomst bij de faculteit Bewegen, Sport en Voeding. De ‘leefstijlinterventie’ van het PROBE-onderzoek is afgerond, een praktijkstudie naar gewichtsverlies met behoud van spiermassa bij ouderen met diabetes type 2.

“Wij zijn blij te concluderen dat het gerealiseerde gewichtsverlies vooral bestond uit verlies van vetmassa. De combinatie van training, dieet en extra eiwit heeft goed gewerkt om spiermassa te behouden bij het afvallen,” vertelt projectleider Robert Memelink enthousiast aan de zaal met ruim 80 deelnemers en (oud-)studenten die hebben meegewerkt aan het onderzoek. “Bijna alle deelnemers verbeterden in spierkracht, spierfunctie en dagelijks functioneren.”

Robert Memelink werkt met zijn team inmiddels verder aan de afronding en publicatie van de resultaten. Veelbelovende resultaten die in het najaar op een internationaal voedingscongres worden gepresenteerd. Eind volgend jaar verschijnt er ook een wetenschappelijke publicatie waarin alle resultaten staan beschreven.

Levende bewijs

De deelnemers kregen individueel te horen of ze tijdens het onderzoek de eiwitrijke drank innamen of de controledrank. Zij zijn enthousiast over de leefstijlinterventie en geven het gemiddeld een 8,7. Een oud-deelnemer vertelt aan de zaal: “Ik ben het levende bewijs dat de training werkt. Ik zet nu zelf mijn training voort bij de seniorenfitness van ClubWest en ik voel me een stuk fitter dan voorheen.” Wilrike Pasman, onderzoeker bij TNO, vertelde over de onderzoeksagenda Healthy Living van TNO en hoe het PROBE-project daarin past: “De bloedsuikerwaarden van de deelnemers waren duidelijk verbeterd tijdens de leefstijlinterventie. Bij een aantal deelnemers kon de diabetesmedicatie verlaagd worden of zelfs geheel stoppen.”

Voedingsrichtlijn

“De nieuwste voedingsrichtlijnen van de Nederlandse Diabetes Federatie sluiten ook aan bij deze onderzoeksresultaten: de nadruk ligt op een verlaging van het aandeel koolhydraten. Als je je eten goed samenstelt, betekent dat bijna vanzelf ook een verhoging van het aandeel eiwit,” aldus Anita Tump, diëtiste bij Diëtheek en verantwoordelijk voor de groepsvoorlichting in het onderzoek

PROBE

Het PROBE-project is een samenwerking tussen de HvA, Nutricia Research, TNO, Tromp Medical en Vialente Diëtheek. Het projectteam onderzoekt of extra eiwit in de voeding zorgt voor behoud van spiermassa tijdens een afvalprogramma bij ouderen met obesitas en diabetes type 2. Het intensieve dieet- en trainingsprogramma van PROBE bestaat uit individuele dieetconsulten en voedingsvoorlichting in groepsverband, in combinatie met 3x/week kracht- en intervaltraining.

Tijdens het hele project hebben ruim 50 studenten Voeding en Diëtetiek hun stage of afstudeeropdracht volbracht met het verzorgen van trainings- en dieetbegeleiding en verrichten van metingen. In het eigen Amsterdam Nutritional Assessment Center werd de verandering in spier- en vetmassa gemeten bij de deelnemers. Door het VUmc werd het effect van de leefstijlinterventie op bloedsuikerwaarden onderzocht. Het project wordt mede ondersteund door een subsidie vanuit Topsector Agri & Food.