Urban Vitality

De Dam tot Damloop is er niets bij!

9 apr 2018 13:35 | Kenniscentrum Bewegen, Sport en Voeding

Tweedejaars Sportkundestudent Aimee Goudsmit (18) kon niet anders dan tijdens haar onderzoeks- en adviesstage in het diepe springen. Maar ze greep de uitdaging met twee handen aan en weet nu alles van vragenlijsten opstellen, resultaten analyseren én van de Dam tot Damloop.

Voor de troepen uit

Haar stage vond plaats aan het Lectoraat Kracht van Sport binnen het onderzoek ‘Voor iedereen een app?!’. Hiervoor zet het lectoraat bij verschillende sportevenementen van Le Champion vragenlijsten uit om zicht te krijgen op het (wel of niet) gebruik van sportapps. De Dam tot Damloop is één van de evenementen, waar Aimee mee aan de slag ging. “De timing van het onderzoek liep niet helemaal synchroon met die van mijn onderzoeksvakken, dus nog vóór mijn lessen waren begonnen moest ik al vragenlijsten opstellen. Dat was dus gelijk de eerste uitdaging, maar gelukkig kon ik veel informatie van mijnhva, de hva-site voor studenten waar onder andere studiemateriaal op staat, halen.”

Goede hulp

Ook in de analysefase van haar onderzoek moest ze creatief aan de slag doordat de lessen niet aansloten op de fase van haar onderzoek: “Dit was af en toe best lastig. Dan had ik na een aantal intensieve uren uitzoeken de juiste manier gevonden, kwam ik een week later in de les en werd het binnen vijf minuten uitgelegd. Wel trots op mezelf, want het bleek dat ik het goed had gedaan! Andere studenten hadden geen last van die timing, maar ik dus wel, omdat de Damloop nu eenmaal in de derde week van september plaatsvindt.” Gelukkig werd ze bijgestaan door twee onderzoekers van Kracht van Sport, Joan Dallinga en Jet van der Werf: “Ik wil hen heel erg bedanken, want zonder hun hulp was het een stuk moeilijker voor mij geweest.”

Even appen

Door haar onderzoek weet Aimee nu wel veel van de belevenissen van Damlopers: “57% van de deelnemers maakte gebruik van de ‘Dam tot Damloop 2017 App’ en binnen die groep zijn de lopers over het algemeen -zeer- tevreden (84,5%) over de functies. Vooral de eventinformatie, nieuwsberichten, reisadviezen en parcourskaarten worden door de meeste deelnemers als prettig ervaren. Over de sociale updates en selfie tool zijn de deelnemers een stuk minder tevreden.”

Trots!

“Nu ik met mijn eigen onderzoek de finish heb gehaald, kijk ik met trots terug. Tijdens het proces twijfelde ik wel eens. Ik ben pas tweedejaars Sportkundestudent en deed werk dat universitair opgeleiden normaal gesproken doen. Ik vind het achteraf ontzettend knap dat ik het allemaal voor elkaar heb gekregen en hulp heb durven vragen. Mijn belangrijkste leerpunt is, en dat wil ik ook aan andere onderzoekstudenten meegeven: als iets niet helemaal in je eentje lukt, betekent dat niet dat het helemáál niet gaat lukken. Met een beetje hulp krijg je een mooi eindresultaat!”

Tweedejaars bij het lectoraat

Joan: “Aimee is de eerste tweedejaars stagiair die we binnen het lectoraat begeleiden. Een erg leuke ervaring! Daar willen we zeker mee verder gaan. Met enthousiasme en interesse voor onze onderzoeksgebieden kom je heel ver, kijk maar naar Aimee. Je moet goed zelfstandig kunnen werken, kritisch zijn en zelf initiatief nemen. En oké, ervaring met het verwerken en analyseren van gegevens en goede schrijfvaardigheid is ook handig. Maarrrr… je kunt veel leren! En wij helpen je graag.”