Hogeschool van Amsterdam

Urban Vitality

Creativiteit leidt tot succesvol afstudeeronderzoek

28 mrt 2018 11:26 | Kenniscentrum Bewegen, Sport en Voeding

Bo en Grace (beiden 21 jaar en student Toegepaste Psychologie) onderzochten voor het lectoraat Omgeving en Gezondheid i.o. hoe een ideale openbare sportruimte eruit ziet voor 55-plussers in Amsterdam-Zuidoost. Dit leverde tevens een bijdrage aan het Sportas project van de gemeente Amsterdam. Een proces met pieken en dalen, maar vooral de zege aan het einde is opvallend.

Bewegen is belangrijk voor ouderen en in Zuidoost wordt de beweegnorm van 30 minuten bewegen per dag niet gehaald. Reden voor Bo en Grace om met dit onderzoek aan de slag te gaan. Ze wilden elk een eigen onderzoeksvraag en na even puzzelen hadden ze het te pakken: “Ik keek hoe ouderen het best gemotiveerd kunnen worden om gebruik te maken van de openbare sportruimte,” vertelt Bo. “En ik heb onderzoek gedaan naar het fysieke stuk: hoe ziet de openbare sportruimte er uit? Wat zijn de wandelroutes? Waar staan de sporttoestellen?” aldus Grace.

Geen onderzoek zonder deelnemers

Ze deden hiervoor literatuur- en praktijkonderzoek en leverden beiden een beroepsproduct op. Grace: “Het literatuuronderzoek verliep heel vlot, maar bij het praktijkonderzoek kwamen we een belangrijk obstakel tegen; het vinden van deelnemers.” Bo: “We wilden ouderen werven voor focusgroep gesprekken en daarvoor hebben we een aantal dagen op verschillende plekken in Zuidoost geworven: buurthuizen, supermarkt, fysiotherapeut en tijdens een event. Daarna hebben we huis-aan-huis geflyerd, maar het leverde geen mensen op die wilden meewerken.”

Niet voor één gat te vangen

Heel even zaten ze met de handen in de haren, maar toen bedachten ze het volgende plan: ze huurden een ruimte in een buurthuis en hebben daar ter plekke mensen geworven en geïnterviewd. “Tja, als de mensen niet naar ons toe kwamen, moesten wij maar naar de mensen,” lacht Grace. “Toen we eenmaal de praktijkdata hadden opgehaald, is het schrijven van het onderzoeksrapport en het beroepsproduct erg snel gegaan.” Ze leverden een gezamenlijk advies in bij de gemeente Amsterdam, met daarbij een plattegrond voor een sportruimte ingericht voor ouderen én een programma om de sportruimte onder de aandacht te brengen bij de doelgroep.

Tips en tops

“Eén van onze belangrijkste leerpunten is vooraf goed kijken naar een geschikte methode om de doelgroep te werven. Daarnaast: wees creatief als het niet lukt zoals je het bedacht had. En blijf communiceren met je begeleiders, dat heeft ons enorm geholpen.” Praktijkbegeleider Elvera Overdevest, die vanuit het lectoraat Omgeving en Gezondheid i.o. de dames begeleidde, kijkt met respect naar het werk van de beide studentes: “Ze zijn erg innovatief geweest in het vinden van hun focus en ze hebben een creatief en probleemoplossend vermogen laten zien. Dat heeft geleid tot een verrassende bijdrage aan het Sportas project, want hun resultaten zijn verwerkt in het laatste deel van het adviesrapport aan de gemeente Amsterdam!”