Hogeschool van Amsterdam

Urban Vitality

Zonder studenten geen DIEET-project

21 dec 2017 10:37 | Kenniscentrum Bewegen, Sport en Voeding

Meer dan 35 studenten Voeding en Diëtetiek reisden het hele land door om ruim 600 eerste consulten van diëtisten met cliënten te observeren. Een mega-operatie, kun je wel zeggen! De eerste uitkomsten van dit onderzoek zijn onlangs gepubliceerd in het Nederlands Tijdschrift voor Voeding & Diëtetiek.

In 2013 werd de DIEET-studie (Diëtetiek: Effectief En Toekomstbestendig) opgezet door lector Peter Weijs van het lectoraat Gewichtsmanagement, in samenwerking met diverse partners uit het beroepsveld*. De centrale vraag was: wat is de effectiviteit van de dieetbehandeling door de diëtist in de eerste lijn? En hoe is dit te beïnvloeden? Om hier een uitspraak over te kunnen doen werden 600 eerste consulten geobserveerd en succes- en faalfactoren genoteerd. Het ging om cliënten met overgewicht, diabetes, een te hoog cholesterol, een hoge bloeddruk of ondervoeding. Caroelien Schuurman, werkzaam als diëtist-onderzoeker aan het lectoraat is sinds 2017 bij het project betrokken om de onderzoeksresultaten helder op te schrijven. Dat leverde deze eerste publicatie in het vakblad van de Nederlandse Vereniging van Diëtisten op.

Studenten klaarstomen

“In het DIEET-project hebben heel veel studenten meegewerkt. Een aantal derdejaars, maar vooral vierdejaars studenten, die ook gelijk hun afstudeerscriptie over een onderzoeksvraag binnen DIEET konden doen,” vertelt Caroelien. “Voor de studenten die het veld in gingen voor observaties werd een 'inwerkprogramma' van twee weken georganiseerd; oefenen met observeren van diverse casussen, om zoveel mogelijk tot dezelfde scoringswijze te komen. En ook om studenten wegwijs te maken in het observatieformulier. Vervolgens werd een echt consult vanachter een spiegelwand geobserveerd en daarmee waren ze klaargestoomd voor hun praktijkonderzoek.”

Een kijkje in de eigen toekomst

Om de twee weken presenteerden studenten hun bevindingen aan elkaar en was er ruimte om eventuele twijfelgevallen voor te leggen. Voor de studenten bleek het observeren van een consult niet alleen nuttig voor het onderzoek, ze vonden het ook heel interessant om een kijkje in hun eigen toekomst te nemen: waar kan ik terechtkomen, hoe zou ik het doen, hoe wil ik mijn eigen cliënten begeleiden, klopt het beeld dat ik heb van de beroepspraktijk?

Gewoon door met DIEET

Het werk van de studenten is onlangs gepresenteerd in een artikel in het Nederlands Tijdschrift voor Voeding & Diëtetiek. “Het is belangrijk dat resultaten worden gedeeld met het werkveld, ik ben benieuwd naar feedback!” nodigt Caroelien uit. DIEET bevindt zich inmiddels in een volgende fase. Er zijn ook gegevens verzameld van het effect van de behandeling, negen maanden na het eerste consult. De resultaten hiervan worden ook weer gepubliceerd: “En momenteel onderzoeken we hoe we deze kennis kunnen gebruiken in het onderwijs en de diëtetiekpraktijk. Waarschijnlijk hebben we daar ook weer studenten bij nodig, dus we weten jullie te vinden!”

*Partners van het DIEET-project uit het beroepsveld: Vialente-Dietheek, Diëtistengroep Amsterdam, Diëtisten Coöperatie Nederland, Nederlandse Vereniging van Diëtisten en Careyn.

Lees ook: Afstuderen én een wetenschappelijke publicatie op je naam