Hogeschool van Amsterdam

Urban Vitality

Je scriptie presenteren voor 100 man!

30 nov 2017 13:14 | Kenniscentrum Bewegen, Sport en Voeding

Een kruisbestuiving tussen de afstudeerrichtingen Nutrition & Health Promotion en Nutrition & Dietetics bleek super vruchtbaar: Doreen de Bruin (24 jaar) en Lysanne Melissa Smit (24 jaar) werkten samen aan een afstudeeronderzoek dat onlangs werd bekroond met de Nestlé Prijs voor Diëtetiek.

Doreen en Lysanne onderzochten de verschillen tussen groeps- en individuele behandelingen van patiënten die een bariatrische ingreep hadden ondergaan. Dat is een chirurgische ingreep om gewicht te verminderen, zoals een maagband, sleeve of gastric bypass. Ze keken of er verschillen waren in gewichtsverlies, compliance en vitaminen- en mineralenstatus één jaar na de ingreep. “Geen verschil in behandelmethode,” concludeerden de dames. En daarmee kunnen de steeds verder oplopende wachtlijsten voor deze patiëntengroep in de toekomst worden beperkt. Een succesvol afstudeertraject! Wat is het geheim van hun succes?

Zelf actie ondernemen

De opdrachten die vanuit de opleiding werden geboden, spraken hen niet aan. Daarom gingen ze zelf op zoek bij verschillende organisaties. “Het werd uiteindelijk het MC Slotervaart, waar ik op dat moment stage liep,” vertelt Lysanne. “In overleg met de diëtisten aldaar kwamen we op dit onderwerp.” Annemarie Both-Zuur, begeleider vanuit de opleiding, lacht: “Ze hadden zelfs vooraf al toestemming geregeld van de medisch-ethische toetsingscommissie om onderzoek te mogen doen bij de doelgroep, een tijdrovend proces. Hierdoor hadden ze tijdens hun onderzoeksperiode alle tijd voor de telefonische vragenlijsten, de patiëntendossiers en de analyses in SPSS, het statistisch computerprogramma. Eén maand voor de deadline was hun conceptscriptie af, waardoor ze ook nog tijd hadden om een artikel over de scriptie te schrijven dat waarschijnlijk in het Nederlands Tijdschrift voor Voeding & Diëtetiek wordt gepubliceerd.”

Gedrevenheid

“Lysanne en ik hebben een goede klik. We wisten van elkaar dat we alles eruit wilden halen om een goed cijfer te halen,” lacht Doreen. “We gingen voor een 7,5 voor de scriptie, maar dat werd een 8,5 en daarom konden we meedingen naar de scriptieprijs.” De jury lette vooral op herkenbare eigen inbreng in het onderzoek, bijvoorbeeld de manier van onderzoek doen en originaliteit. Maar ook de praktische toepassingsmogelijkheden wogen zwaar mee. “Tijdens onze diploma-uitreiking werden we verrast met het nieuws dat we één van de zeven landelijk genomineerden waren, en van de zeven waren er zelfs twee van de HvA!”

Stalen zenuwen

“Op 7 november presenteerden we onze scriptie op de Algemene Ledenvergadering van de Nederlandse Vereniging van Diëtisten, een volle zaal met wel 100 mensen uit het vak!” vertelt Lysanne. “Het was een hele eer, maar ik ben nog nooit zo zenuwachtig geweest,” aldus Doreen. Maar ze hebben het wel mooi geflikt, de jury was het meest onder de indruk van hun werk.

Ga jij binnenkort ook een afstudeeronderzoek doen? Hier de tips van Doreen en Lysanne:

  • Maak duidelijke afspraken.
  • Spreek je praktijkbegeleider regelmatig.
  • Werk samen op dezelfde tijden en op een vaste plek.
  • Leg buiten die afgesproken tijden je scriptie ook gewoon even weg.
  • Kies iets waar je echt voor wilt gaan. Als dat buiten de HvA ligt; zoek je eigen weg.

Doreen en Lysanne werken nu beiden als diëtist bij Dievita Diëtistenpraktijk. Elk op een andere vestiging, maar ze zijn nog wel steeds collega’s.