Hogeschool van Amsterdam

Centre of Expertise Urban Vitality

Research Meet-Up: Urban Vitality

7 jun 2017 13:24 | Urban Vitality

Hoe blijf je gezond in de grote stad? Deze vraag stond centraal tijdens de Urban Vitality Research Meet-Up bij FLOOR. Zo’n 40 bezoekers luisterden naar presentaties over lopend onderzoek en naar de laatste nieuwtjes over Urban Vitality door Wilma Scholte op Reimer, decaan faculteit Gezondheid en Bewegen, Sport en Voeding.

Urban Vitality dient aanvraag in voor SPRONG subsidie

Een nieuwtje is dat Urban Vitality namens de HvA een aanvraag indient voor de SPRONG subsidie van SIA. Het betreft een langlopende subsidie om het onderzoeksprogramma verder uit te bouwen. De focus voor de aanvraag ligt rond het thema ‘Mensen in beweging’. In september wordt bekend welke hogescholen subsidie toegewezen krijgen.

Bewegen in Amsterdam

Bij de Research Meet-Ups staan de effecten en resultaten van HvA onderzoeksprojecten in de praktijk centraal. Samen met en voor betrokkenen uit de stad, onderzoekers, docenten en studenten werd besproken wat praktijkgericht onderzoek daadwerkelijk betekent voor het dagelijks leven in Amsterdam.

  • Jantine van den Helder vertelde hoe zij met studenten ouderen in het Amstelhuis begeleidt bij het aanleren van kleine beweegprogramma’s in combinatie met coaching op het gebied van gezonde voeding. Dit vindt plaats in het kader van het onderzoek VITAMINE (VITale AMsterdamse ouderen IN dE stad).
  • Elvera Overdevest introduceerde het fitbit-onderzoek. Kunnen we bewoners in Slotermeer met behulp van fitbits (en een bijhorende challenge) motiveren om meer in beweging te komen?
  • De cohortstudie onder Amsterdamse schoolkinderen, toegelicht door Antoine de Schipper toont dat ook kinderen tot de doelgroep van Urban Vitality horen. Sinds enkele jaren doen de onderzoekers deze cohort-studie, waarbij riscio’s voor motoriek worden opgespoord via testen in de gymzaal (MAMBO: Meten Amsterdamse Motoriek Basisonderwijs).
  • Lector Kracht van Sport, Marije Deutekom, nam de bezoekers mee in de wereld van aangepast sporten. Het lectoraat onderzoekt een leefstijl-app voor mensen met een fysieke beperking om te kijken of gebruikers ermee geholpen worden meer te bewegen. Ook vertelde Marije over het vervolg op het BAMBEA-onderzoek. Eerder dit jaar werd getest of met behulp van beacons in het Oosterpark mensen kunnen worden aangespoord tot bepaalde activiteiten. Dit onderzoek krijgt nu een vervolg in samenwerking met de universiteit van Sao Paolo in Brazilië (PAUL: Playful Data-driven Active Urban Living).

Focus op preventie

Te gast was Marc Haverkamp, Gemeenteraadslid CDA met portefeuille Zorg en Welzijn, Ouderen en Sport. Hij is enthousiast over de betrokkenheid van de HvA met de stad Amsterdam en gaf aan dat het belangrijk is dat er niet alleen voldoende in de zorg, maar vooral ook in preventie van gezondheidsproblematiek wordt geïnvesteerd. Een ontwikkeling die Urban Vitality ondersteunt.