Centre of Expertise Urban Vitality

Amstelhuis een perfect voorbeeld van Living Lab

21 feb 2017 00:00 | Urban Vitality

Afgelopen zaterdag was de première van de Amstelhuis-HvA film ‘Samenleven’. Centraal staat in deze film het samenwonen en samenleven in het unieke woonconcept van het Amstelhuis. De film is met veel enthousiasme ontvangen door de bewoners en het personeel van het Amstelhuis. Naast de vertoning van de film presenteerden studenten van de HvA hun huidige en nieuwe activiteiten in het Amstelhuis.

Het afgelopen half jaar hebben HvA-studenten verschillende activiteiten uitgevoerd waarin sociale cohesie, bewegen en voeding centraal staan. Zo presenteerden oud studenten van de HvA hun ‘Magisch Interactieve Schilderij’. Het schilderij biedt bewoners een plek om samen te komen en aan de hand van het wisselende aanbod met elkaar in gesprek te gaan. Bij het onderzoek VITAMINE, waar ouderen thuis gymoefeningen krijgen ondersteund door een tablet, fungeren studenten als coach en geven ze beweeglessen. Het 'Maatjes' project koppelt studenten en bewoners aan elkaar, waarbij er in een 1 op 1 relatie wordt gekeken naar de dagelijkse problemen van de ouderen. En bij het valpreventie project geven studenten wekelijks lessen aan bewoners hoe zij vallen kunnen vermijden en hoe ze weer moeten opstaan na een val.

Accepteer de marketingcookies om deze video te zien

Het Amstelhuis

Het Amstelhuis is zowel een woonvoorziening voor ouderen in Amsterdam als een mooie praktijkomgeving voor de Hogeschool van Amsterdam (HvA). In interdisciplinaire teams werken studenten, docenten en onderzoekers van de HvA-faculteiten Gezondheid, Maatschappij en Recht, Bewegen, Sport en Voeding en Digitale Media en Creatieve Industrie samen aan verschillende projecten en onderzoeken van het overkoepelende onderzoeksprogramma Urban Vitality. In dit kader organiseren zij verschillende activiteiten voor de bewoners van het Amstelhuis.

Het Amstelhuis is een uniek 'Living Lab' waar de HvA en de eigenaar Cocon Vastgoed samen werken aan innovaties die het mogelijk maken om als oudere zelfstandig te blijven wonen.