Wat als de smartphone middelbare scholieren in beweging zet?
21 jan 2021 13:34 | Urban VitalityEr is groen licht voor het onderzoek ‘Dynamische schooldag door digitale technologie’ van het lectoraat Bewegen In en Om School van de Hogeschool van Amsterdam (HvA). Onderzoeker Nicky Nibbeling (38) start met collega’s een samenwerkingsproject met het voortgezet onderwijs én app-ontwikkelaars om leerlingen meer te laten bewegen via hun eigen mobiel.
Onderzoek wijst uit dat 64% van de middelbare scholieren niet voldoet aan de minimale beweegrichtlijn van 1 uur per dag en veel te veel tijd zittend doorbrengt. Daar wil het lectoraat Bewegen In en Om School graag wat aan doen. Daarom onderzoekt het lectoraat de mogelijkheden om jongeren meer te laten bewegen tijdens een schooldag, tussen de lessen door, en in de openbare ruimte rondom de school. Het lectoraat ontving een SIA KIEM-subsidie voor een jaar waarmee Nicky nu met haar collega’s Niek Schaper en Willemijn Vermeer aan de slag gaat.
Hoera, een smartphone…
“Het is een veelgehoorde klacht dat jongeren altijd maar op hun mobiel staren. En praktisch betekent dit dat ze alle tijd die ze besteden aan swipen en chatten ook kunnen sporten of bewegen,” zegt Nicky. “Met ons onderzoek willen we de mobiele telefoon van middelbare scholieren positief benutten: inzetten om jongeren in beweging te krijgen en meer sociale interactie met elkaar te hebben.”

Bewegen via een app
“Tijdens de coronacrisis zien we dat veel vakleerkrachten Bewegingsonderwijs ‘beweegchallenges’ online aanbieden aan hun leerlingen. En we weten dat populaire apps als TikTok en een paar jaar geleden Pokemon Go echt in staat zijn om jongeren in beweging te krijgen.” Het is een co-creatie tussen het HvA-lectoraat, de Hanzehogeschool Groningen, docenten en scholieren van vier middelbare scholen (twee in Amsterdam, twee in Groningen), twee startups die apps ontwikkelen, Topscore van de gemeente Amsterdam, de Krajicek Foundation en het Amsterdam UMC.
Als het onderzoeksproject goed uitpakt levert deze samenwerking aan het einde van 2021 een set randvoorwaarden op waaraan een beweeginterventie voor een dynamische schooldag in het voortgezet onderwijs moet voldoen. “Hiermee hopen we een vervolgsubsidie te krijgen voor het daadwerkelijk ontwikkelen van de app.”
Over Nicky
Van huis uit is Nicky sportpsycholoog. Sinds 2015 werkt ze als docent Sportpsychologie bij de opleiding Toegepaste Psychologie en daarnaast is ze onderzoeker. In de afgelopen jaren voor het lectoraat ‘Kracht van Sport’ en sinds vorig jaar voor het lectoraat Bewegen In en Om School. “Ik zou het mooi vinden als het ons lukt om de technologie die de jongeren nu teveel op de bank laat hangen, dat we die juíst kunnen inzetten om ze te stimuleren tot meer bewegen.”