Centre of Expertise Urban Vitality

Amstelhuis en HvA verlengen samenwerking

8 dec 2020 14:29 | Urban Vitality

Het is officieel: het Amstelhuis en de Hogeschool van Amsterdam (HvA) verlengen hun samenwerking met nog eens 5 jaar; het Living Lab wordt voortgezet. Twee enthousiaste dames zitten lachend voor de camera van hun computer. De één is Annemarie Hulst-Waal, coördinator van het Living Lab vanuit de HvA, de ander is Lous Vinken, vrijwilliger in het Amstelhuis en hét aanspreekpunt van en voor de bewoners. “Hier is de foto van het Amstelhuis, voor straks als achtergrond bij de digitale ondertekening!”

Living Labs zijn plekken in de stad waar bedrijven, overheden, studenten, docenten en onderzoekers samen met Amsterdammers een innovatie ontwikkelen als oplossing voor een maatschappelijk vraagstuk. Met elkaar werken zij aan het verbeteren van een situatie of het ontwikkelen van een product. Het Amstelhuis is een belangrijke Living Lab voor de HvA. In interdisciplinaire teams werken de faculteiten Gezondheid (FG), Maatschappij en Recht (FMR), Bewegen, Sport en Voeding (FBSV) en Digitale Media en Creatieve Industrie (FDMCI) samen aan verschillende (onderzoeks)projecten.

Voor en door bewoners

Annemarie: “Het VITAMINE-project onder ouderen vond hier bijvoorbeeld plaats; een onderzoek naar eiwitrijke voeding in combinatie met een beweegprogramma voor ouderen. En BRAVO; een project waarin onderzoekers nieuwe kennis over technologie ontwikkelen om valrisico in te schatten in realistische omgevingen. Studenten lopen stage in het Amstelhuis of doen er hun afstudeeronderzoek. Een student Voeding en Dietetiek ontwikkelde eiwitrijk ijs op de HVA en de bewoners proefden de verschillende smaken en gaven feedback. Dat is echt een belangrijke factor: alles gaat in samenspraak met de ouderen.”

“Ja,” vult Lous aan, “het onderzoek, de stages, de producten; het moet wel echt meerwaarde voor de ouderen hebben. Zo willen we dat het een evenement of een activiteit oplevert, dat het reuring geeft én de adviezen van de ouderen worden natuurlijk gebruikt,” lacht ze, terwijl ze streng een wenkbrauw optrekt.

Bewoner Amstelhuis proeft eiwitrijk ijs

Design thinking

Het Amstelhuis heeft zo’n 120 sociale huurwoningen en beneden is het restaurant en de sociëteit. Onderzoekers en studenten van de HvA organiseren regelmatig sociale activiteiten voor de bewoners en oudere omwonenden, bijvoorbeeld de beweeglessen FIT met PIT, ontwikkeld door HvA-studenten Oefentherapie. Lous: “Ik ging hier na mijn werkzame leven bij de Gemeente Amsterdam vrijwilligerswerk doen. Ik werd het aanspreekpunt vanuit het Amstelhuis voor het Living Lab. Om de bewoners beter te leren kennen hielp ik met het serveren van het diner (elke dag vers gekookt!).”

“Lous is echt onmisbaar!” zegt Annemarie. “Omdat het zo belangrijk is dat wat wij doen echt van meerwaarde is voor de bewoners, is het fantastisch om zo’n goede vertegenwoordiger van binnenuit te hebben. Vanuit mijn rol als coördinator probeer ik co-creatie te faciliteren. De methode die we gebruiken is ‘design thinking’, wat betekent dat het product of proces gaandeweg door feedback van de gebruikers - in dit geval de (buurt)bewoners van het Amstelhuis - beter wordt. Daar is een goed netwerk voor nodig, duidelijke communicatie, heldere behoeften en wensen. Belangrijk is dat de eindgebruiker mee ontwerpt.” Lous: “In het kader van de goede samenwerking mogen we de docenten nog wel wat meer prikkelen, bijvoorbeeld digitaal lesgeven bij ons op de locatie.”

Vieren

Aan ideeën geen gebrek. Die verlengde samenwerking gaat zeker weer vruchten afwerpen. Helaas niet met zoveel tromgeroffel als gehoopt, want vanwege corona vindt nu alleen een bescheiden digitale ondertekening plaats. Maar de betrokkenen worden in het nieuwe jaar allemaal nog verrast met een Vitaliteitsbox, met onder andere lekker gezonde hapjes uit het HvA Food Lab, goede vitamine- en eiwitrijke recepten, een handleiding videobellen, een valpreventie toolkit en attributen die de ouderen stimuleren in beweging te blijven. En hopelijk in betere tijden nog een echt evenement, met reuring, om het samen te vieren.