Centre of Expertise Urban Vitality

Floor werkt op de IC: het mooiste beroep ter wereld!

Floor Esvelt - deel II

5 nov 2020 11:15 | Urban Vitality

Ken je haar nog? Die IC-verpleegkundige die in de eerste coronagolf 55.000 sportshirtjes en 30.000 pakjes kauwgom ophaalde voor verpleegkundigen in 40 ziekenhuizen door heel Nederland? Waarvoor ze ook nog een VIVA400 nominatie behaalde? Dat verhaal heeft natuurlijk een keerzijde, want terwijl deze actie mega succesvol werd, stond Floor zelf keihard levens te redden op de IC in het Amsterdam UMC, locatie VUmc. En nu, tijdens de tweede golf, werkt ze daar nog. “Uiteraard!”

Ongelooflijk dat ze dat zo overtuigd kan zeggen, terwijl ze in één adem ook vertelt dat haar emmertje vol is, na die zware maanden met Covid19. Dat er eerst iets uit dat emmertje moet, voordat er weer iets bij kan. Dat het beeld van patiënten op de buik in bed niet fraai is, het geluid van de beademing in die beklemmende stilte in je hoofd blijft galmen. Dat collega’s omvallen met PTSS-klachten, burn-out. Dat het tekort aan beschermende kleding en mondmaskers tijdens de eerste golf in de ziekenhuizen voor schrijnende situaties zorgde; voor het personeel, maar zeker ook voor familieleden die niet bij hun doodzieke man, vader, vrouw, moeder op bezoek konden. Alle verlof werd ingetrokken, ze werkte meer dan fulltime. Dat ze daarnaast de HvA-master Critical Care bij de opleiding Verpleegkunde doet, begonnen in 2019, en dat die behoorlijk in de knel kwam. “Maar er was zoveel saamhorigheid, dat applaus op de balkons, de initiatieven uit de stad, het eten dat op de afdeling werd bezorgd. Het liftte ons op.”

Ingestort

Hoe anders werd het daarna. “In de zomer ging ik weer aan de studie (nee, ik ging niet op vakantie, ik ging aan de studie…), er waren veel minder patiënten, de adrenaline viel weg en ik stortte helemaal in. En tegelijkertijd liepen kabinetsleden weg bij de stemming in de Tweede Kamer over hogere salarissen voor zorgpersoneel. Dat deed pijn. En zien dat zoveel Nederlanders wel vrolijk op vakantie naar het buitenland gingen, met alle risico’s van dien, dat hielp ook niet. Inmiddels weten we wat dat ons heeft gebracht: de tweede golf… En natuurlijk staan wij weer aan het bed. Omdat het onze roeping is, omdat deze patiënten hulp nodig hebben. Dit keer is er vooralsnog voldoende beschermingsmateriaal. We dragen OK-pakken onder het schort, van pyjama-achtig stof, we mogen vaker drinken doordat we de mondmaskers regelmatig kunnen vervangen, er mag familie bij patiënten. En we weten veel meer van Covid, van behandelingen en medicatie dan in het voorjaar, dus we kunnen het beter aan, al blijft de situatie spannend.”

Zorgen

“Maar het loopt te hard op. En er is dit keer nul steun vanuit de samenleving, geen acties. Iedereen baalt ervan dat de vrijheid wordt ingeperkt, ze zijn er klaar mee, regels worden aan laarzen gelapt. Er is irritatie bij bezoekers, vaak zelfs agressie. Ik maak me zorgen om de tweedeling in de maatschappij: tussen de mensen die denken dat het allemaal wel meevalt en daarom de maatregelen niet in acht nemen en de mensen die dat wel doen. Ik maak me zorgen om de kinderen die tussen wal en schip vallen door de maanden thuisonderwijs. Ik maak me soms ook zorgen over mijn eigen master. Ik kan het alleen maar halen door het stapje voor stapje te doen, maar ik haal helaas lang niet het maximale uit mijn opleiding.”

Gelukkig kijkt de HvA inmiddels naar speciale oplossingen voor de studenten van de Master Critical Care, die natuurlijk allemáál aan het bed staan en daarnaast ook nog moeten studeren. “Ik heb wel veel aan mijn opleiding, juist ook tijdens corona. We leren kritisch te kijken naar onderzoeken en naar de beste bewijzen uit de praktijk, waar we voorzichtig conclusies uit trekken. Het is fantastisch om te zien dat er wereldwijd ook zoveel onderzoeksresultaten over Covid worden gedeeld (via Pubmed, red). Het helpt zeker, om te weten dat er ‘out there’ nog zoveel collega’s betrokken zijn bij het bestrijden van deze pandemie. Ja, al valt het me zwaar, ik heb echt, écht het mooiste beroep ter wereld.”

Floor Esvelt is genomineerd voor de VIVA400 Zorg en Onderwijs. Je kunt nog tot eind november op haar stemmen via de Viva400-website .