Centre of Expertise Urban Vitality

Door kauwgom en sportshirts genomineerd voor VIVA400

Floor Esvelt – deel I

29 okt 2020 09:57 | Urban Vitality

Zwetend in haar beschermende schort en met een gortdroge mond achter het masker deed ze haar werk op de IC van het Amsterdam UMC, locatie VUmc, tijdens de eerste weken van de Covid pandemie in maart. Vier uur lang onafgebroken in deze materialen, geen drinken, niet eten, niet plassen. Floor Esvelt, 42 jaar, IC-verpleegkundige én student aan de Master Critical Care aan de Hogeschool van Amsterdam (HvA), bedacht onder deze bizarre omstandigheden het plan dat haar totaal onverwacht ook nog op de lijst VIVA400 Zorg en Onderwijs zette.

FB berichtje

“Ik dacht: sportshirtjes ademen, kunnen we die niet dragen onder die schorten? Er zijn talloze sportevenementen afgelast waar vast al shirtjes voor zijn bedrukt. Die moet ik hebben, voordat ze de prullenbak in gaan! En die droge mond, man man. Kauwgom houdt het speeksel nog een beetje op gang. Als ik nou ‘ns…” Ze postte een berichtje op FB (“ik ben een totale digibeet, hè, typ nog met twee vingers”) over de sportshirtjes en maakte en passend nog een knipoog naar een kauwgomballenfabriek. “Ik had medewerkers in de VU geteld, keer zoveel diensten in de week. Hoopte op 400 shirtjes en 400 pakjes kauwgom.”

Drie pallets vol

Ze kreeg iets meer dan ze hoopte. Mark Tuitert, schaatslegende en ondernemer in de energy kauwgom pikte het bericht op en stond bij Floor op de stoep. Haar inbox werd overladen met respons op haar oproep: de KNSB, Nike, Calvin Klein, H&M, Amsterdam Marathon, Ajax, het kwam op Qmusic Radio. En toen, on top of it all, belde Heineken: “We hebben 9000 shirtjes voor je, we komen het morgen bij je afleveren.” “Eh, hoe groot is dat?” “Drie pallets vol.”

Olievlek

Ze kreeg gelukkig ook praktische hulp uit alle hoeken. Een vriendin, zonder werk vanwege de coronalockdown, beheerde haar mail, haar moeder nam alle shirts aan en waste ze, de pallets van Heineken kwam bij een vriendin in een loods te staan. “In het begin dacht ik: oh, de VU is nu wel voorzien, we brengen ook wat naar het AMC. Oké, Amstelland Ziekenhuis doen we ook. Het werden uiteindelijk 40 ziekenhuizen door het hele land. We hebben in totaal 55.000 sportshirtjes uitgedeeld en 30.000 pakjes kauwgom!!!”

VIVA400: stemmen tot eind november

“Haha, en dan ook nog genomineerd voor de VIVA400, dat is natuurlijk super leuk. Ik heb de lijst bekeken en zie dat er geweldig veel getalenteerde vrouwen en super initiatieven op staan, dus ik vind het een hele eer.” Inmiddels is de euforie ook weer wat gezakt, want niet alleen was Floor ten tijde van dit krankzinnig succesvolle plan keihard aan het werk op de IC, dat doet ze natuurlijk nu ook. En de realiteit van nu is inmiddels de tweede golf die de ziekenhuizen en IC’s overspoelt. Daar gaat deel II van dit verhaal over. Maar voor nu: stem vooral op Floor als je dit initiatief ook zo tof vindt! . Ze is die onherkenbare verpleegkundige achter schort en masker met de duimen in de lucht. Eén van die vele helden op de IC’s. Stemmen kan nog tot eind november!