Centre of Expertise Urban Vitality

Minder beperkingen Cervicale Dystonie door fysio/oefentherapie

21 sep 2020 10:39 | Urban Vitality

Maandag 21 september 2020 is een gedenkwaardige dag voor Joost van den Dool (37), fysiotherapeut en promovendus bij het lectoraat Oefentherapie van de HvA. Na een periode van bijna 10 jaar, sluit hij zijn promotieonderzoek af naar de implementatie van een landelijk fysio- en oefentherapeutisch behandelplan voor Cervicale Dystonie. In 2010 startte hij de voorbereidingen, in 2013 kreeg hij een ton subsidie voor zijn onderzoek en deze maandag verdedigt hij zijn proefschrift ten overstaan van een commissie slimme dames en heren aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Fysio- en oefentherapie ter ondersteuning van injecties

Cervicale dystonie (CD) is een aandoening waarbij er onvrijwillige en onwillekeurige bewegingen van de nekspieren optreden die het hoofd in een gedraaide stand plaatsen. Het is een zeldzame, chronische aandoening die pijn, schaamte en depressie met zich mee kan brengen. CD wordt behandeld met botuline toxine injecties die ervoor zorgen dat de spanning in de spieren verminderd, zodat de houding en bewegingen normaliseren.

Het onderzoek van Joost is erop gericht om de beste combinatie van fysio- en oefentherapie en de driemaandelijkse behandeling met botuline toxine te onderzoeken. Het jaar-behandelplan heeft voornamelijk ten doel om de patiënt zoveel mogelijk zelfmanagement in hun ziekte te bieden; van aanvankelijk veel intensieve fysiotherapie met thuis oefenen (in het versterken van de spieren rondom de verkrampte nek, zodat er tegenwicht wordt geboden), naar vooral thuis oefenen en regelmatige coaching.

Resultaten

De resultaten van het onderzoek laten zien dat de patiënten door de fysio- en oefentherapie minder last hebben van de beperkingen, waardoor ze hun dagelijkse activiteiten beter kunnen uitvoeren en minder pijn ervaren na een jaar van behandeling. Een significant verschil tussen de onderzoeksgroep en de reguliere groep is helaas niet gevonden, maar de onderzoeksgroep is wel beter in staat om de CD zelf te managen en er zijn uiteindelijk minder therapiesessies voor nodig.

Van harte!

Vandaag viert Joost zeker feest, met zijn boek in de hand! Daarna keert hij terug naar zijn andere baan als onderzoeker bij het Nivel (Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg) en één dag in de week werkt hij weer in een fysiotherapiepraktijk waar hij voornamelijk CD-patiënten zal behandelen. De cirkel is rond. Joost, van harte gefeliciteerd!