Centre of Expertise Urban Vitality

Zo dealen onze ouderen met de coronacrisis

28 mei 2020 15:27 | Urban Vitality

Let op onze ouderen, is de boodschap van minister Rutte. Dus checkten wij: hoe gaat het met de ouderen in de Amsterdamse buurt Buitenveldert?

Yvonne Lengams (67)

"Vandaag ben ik jarig, en het is om te beginnen al een groot cadeau dat de zon schijnt. Ik krijg nu geen bezoek, maar je moet het leven nemen zoals het komt en ik probeer de positieve dingen te zien. Zo ontdek ik in deze tijd allemaal nieuwe dingen. Bijvoorbeeld online vergaderen en ik heb een tool ontdekt dat uittypt wat je zegt. Dat is toch geweldig!

Ik heb sinds november last van een longaandoening. Het is onduidelijk wat ik precies heb, de onderzoeken zijn voorlopig gecanceld. Ik realiseer me dat ik tot de risicogroep behoor, en ben wel extra voorzichtig. Dus ik doe geen boodschappen in de supermarkt. Ik ben Moluks, en heb van huis uit meegekregen om zelfstandig dingen te doen en niet om hulp te vragen. Daardoor moest ik wel een drempel over om te vragen of anderen boodschappen voor me wilden doen. Inmiddels is het me gelukt om zelf via internet boodschappen te bestellen. Weer iets nieuws ontdekt!

Ik ben een verbinder, ook in mijn buurt, ook in deze tijden. Dus ik bel ouderen op van wie ik vermoed dat ze extra hulp nodig hebben. Telefonisch, of bij de bel beneden in de hal. Dan maken we een praatje. Als het nodig is, zet ik mijn netwerk in om ze bij te staan.

Wat ik het meest mis? Toch wel die knuffel. Aanraking is een belangrijke levensbehoefte. Om fit te blijven maak ik ’s ochtends een wandeling in het Amsterdamse Bos. Ik ga dan niet met de lift naar buiten, vanwege besmettingsgevaar. Ik woon op vijf hoog, dus als ik met de trap ga, werk ik extra aan mijn conditie."

Hans Wamsteeker (81)

“Ik heb één keer gedacht: oh God, zou ik het hebben? Toen had ik een hoestje en een kriebel in mijn keel. Ik las ook elke dag de verhalen van de ic’s in de krant en dat is wel angstaanjagend. Mijn echtgenote is vorig jaar overleden en had op het eind veel last van benauwdheid. Ik weet wat voor hel dat kan zijn, en ik wil dat niet. Daarom heb ik onlangs bij mijn huisarts laten vastleggen dat ik onder geen enkele voorwaarde op de ic opgenomen mag worden. De kans op overleving is klein, en als je eraf komt, ben je een wrak.

Doordat ik net weduwnaar ben geworden, valt de thuisisolatie me extra zwaar. Je hebt toch behoefte aan steun van je naasten. Op zich nodig ik wel mensen bij mij thuis uit, maar dat durven de meesten niet aan. Gelukkig heb ik een grote tuin, dan willen sommigen wel komen.

De werkzaamheden voor Werkgroep Buitenveldert liggen even stil nu, maar ik heb nog genoeg te doen als hoofdredacteur van Wijkkrant Buitenveldert/Zuidas. Daarnaast probeer ik fit te blijven door elke ochtend drie kwartier oefeningen te doen op mijn yogamatje. En ik wandel elke dag zo’n twee uur. Nee, ik houd me niet echt aan de ‘Blijf binnen’ oproep. Sterker nog: op Koningsdag ben ik bewust de stad ingegaan om te kijken wat er gebeurde. Het was geweldig: iedereen was opgewekt, mensen hadden tafeltjes buitengezet. Het is alsof Amsterdammers in deze tijd –zonder toeristen- hun stad weer terug hebben gekregen.”

Ellen van den Bogert (76)

"Mijn zoon heeft een mondkapje voor me gekocht, die ik opzet als ik naar de supermarkt ga. Ik val daarmee niet uit de toon: de meeste mensen in de supermarkt dragen een mondmasker. Het voelt wel een beetje benauwd om ‘m op te hebben, maar mijn man is kwetsbaar, dus het is belangrijk om mezelf –en daarmee ook hem- te beschermen.

Je hoort steeds in de media: ‘We moeten voor onze ouderen zorgen!’ Dat heeft me geërgerd: ook jongere mensen belanden op de ic. Ik ken iemand van 46 en iemand van 65 die in het ziekenhuis terechtkwamen met een coronabesmetting. En de mensen met een gezin, of een baan die nu op de tocht staat, of alleenstaande jongeren hebben het nu moeilijk, niet alleen de ouderen. Mijn kinderen bellen me regelmatig, of ik zie ze in het park op anderhalve meter afstand. Niet omdat mama zo eenzaam is, maar omdat ze zelf een uitlaatklep nodig hebben.

De sociale cohesie is niet groot in Buitenveldert. Toch zien we vijftig procent meer aanmeldingen van vrijwilligers bij de Algemene Hulpdienst Buitenveldert, die ouderen ondersteunt. Dat is hartverwarmend. Gelukkig ben ik zelf mobiel en voel ik me goed. Nu mijn gymclubjes tijdelijk gestopt zijn, wandel ik elke dag zo’n zeven kilometer in de polder. Het is er prachtig en het lijkt alsof de vogels in deze tijd nog harder zingen. Wel merk ik dat mensen minder vriendelijk voor elkaar zijn: als ik tien mensen passeer, moet ik acht keer uitwijken tot bijna in de sloot. Ik probeer me daar zo min mogelijk aan te ergeren."

Cisca Griffioen (76)

“Het afgelopen jaar heb ik nogal wat sterfgevallen in mijn omgeving gehad, waarvan eentje misschien besmet was met het coronavirus. Ik kon door de coronacrisis niet naar de uitvaarten toe, wat ik hartstikke hinderlijk vind. Voor mezelf, want ik kan niet fatsoenlijk afscheid nemen, voor de overledene, want die verdient een volle aula bij het afscheid, en het is treurig voor de nabestaanden.

Zelf ben ik niet bang om besmet te raken, al zit ik als 70-plusser in de risicogroep. Ik heb eigenlijk nooit griep, net zoals mijn vader, die werd 96 jaar. Misschien heb ik onterecht het gevoel dat mij zoiets niet overkomt. Ik voel me verder uitstekend, fysiek en mentaal. Ik heb een ruim, mooi huis met een balkon en wandel overal naartoe, al ben ik natuurlijk wel voorzichtig.

Laatst kwam ik een buurtgenoot tegen die zei: ‘Ik ga liever dood aan het virus, dan aan de eenzaamheid.’ Dat raakte me wel. Toen we met de Werkgroep Buitenveldert onderzoek deden naar ouderen in de wijk, merkten we wel dat er schone schijn is. Ouderen hangen de vuile was niet zo snel buiten, het is lastig om te ontdekken wie er extra hulp of een luisterend oor nodig heeft. Sommige ouderen hebben een klein netwerk: redden die het wel? Dat vraag ik me wel eens af.

Nu mijn sportschool dicht is, doe ik elke ochtend mee met Nederland in Beweging, het is de bedoeling dat ik honderd word.”

Deze vier ouderen zijn lid van de werkgroep Ouderenvriendelijk Buitenveldert. In het nummer IAMVitaal -een speciale uitgave van HvA Urban Vitality- vertellen zij wat zij ondernemen om de buurt ouderenvriendelijk te maken.