Urban Vitality

Urban Vitality #houdjestadfit

8 mei 2020 14:25 | Urban Vitality

De gemiddelde Amsterdammer blijkt een stuk ongezonder dan de gemiddelde Nederlander. Dat vraagt om speelse ideeën, steekhoudende onderzoeken en superslimme acties.

In het nieuwe IAMVITAAL Magazine lees je alles over deze Urban Vitality-projecten, waarbij (docent-)onderzoekers en studenten van de faculteiten FG, FBSV & FDMCI vanuit de HvA intensief samenwerken met de gemeente Amsterdam én uiteraard met de stadsbewoners zelf. Interessant? Jazeker, juist voor HvA-studenten, want de theorie leer je het best in de praktijk!

De Wijkkliniek: de kracht van teamwork

Samenwerking binnen de zorg is lang niet altijd vanzelfsprekend, maar dat zou het wel moeten zijn. Het projectteam Wijk-up Call laat met de Wijkkliniek in Amsterdam-Zuidoost zien waarom. In deze ziekenhuisafdeling waar acute zorg aan kwetsbare ouderen wordt verleend, leren HvA-studenten uit diverse disciplines de kneepjes van het vak. Nu en voor later, want jong geleerd is oud gedaan!

Jim, student Ergotherapie maakt deel uit van het interdisciplinaire team van de Wijkkliniek en dat maakt iets nieuws in hem los. Ook Verpleegkunde-student Eveline werd verrast door dit innovatieve project. ‘Het voelt als een hotel!’

Maak van een achterstand een voorsprong!

De cijfers over de gezondheid van Amsterdamse kinderen vragen om een oplossing, want de gevolgen van een motorische achterstand reiken veel verder dan buitengesloten worden tijdens een potje apenkooi of mattrefbal. Bij het Mambo-project meten de ALO-studenten daarom meer dan alleen de BMI en de motorische vaardigheid bij kinderen. En met verrassend mooi resultaat: de eerste subsidieverstrekking is inmiddels binnen.

In de maak: een speciaal migrantenmenu

Met de toenemende vergrijzing neemt ook het aantal allochtone ouderen toe. Opvallend genoeg blijken juist zij vaker een slechtere gezondheid te hebben dan hun autochtone leeftijdgenoten. Met name chronische ziektes als obesitas en diabetes type II komen bij hen vaker voor. Het ProMIO-projectteam zet alles op alles om een passend beweeg- en voedingsprogramma voor hen samen te stellen, want ook deze groep verdient het om fit en vitaal oud te worden.

Beyza, oud-student Voeding en Dietetiek is razend enthousiast, want onderzoek doen blijkt een stuk leuker dan gedacht.

Oók presteren kun je leren

De gedachte achter het Training for Excellence-programma is simpel: met behulp van wetenschappelijk bewezen oefenmethodes kun je topprestaties naar een nóg hoger niveau tillen. Of je nu atleet, danser of musicus bent. Studenten Oefentherapie screenen bijvoorbeeld dansers van de Academie Theater en Dans.

Als aanstormend talent is violist Coralina Groen de perfecte kandidaat voor het Training for Excellence trainingsprogramma. Zelf zag ze het eerst vooral als een verplicht nummertje, totdat ze vol het in het diepe sprong. Coralina: ‘Ik studeer nu ook met mijn ogen dicht.’

Al brainstormend door de Bijlmer

Het Bajeskwartier laat zien hoe je anno nu óók een nieuwbouwwijk kan inrichten: in samenwerking met de toekomstige bewoners zelf. Maar liefst 30 HvA-studenten dachten mee over zaken als bewegen, ontmoeten en voeding in opdracht van het Healthy Urban Living Lab – een plek die door de HvA tijdelijk in de torens naast de Bijlmerbajes werd opgezet en waar projectontwikkelaars, belanghebbenden en toekomstige bewoners elkaar konden ontmoeten. Merel Scheepbouwer, student Toegepaste Psychologie, was een van hen en trok gewapend met een koffiekan de buurt in.

Afstuderen in tijden van Corona? Dat kan dus wél!

Met de uitbraak van corona werden er abrupt heel wat stages afgebroken. Vervelend, maar om zeer begrijpelijke redenen. Toch studeerden wel degelijk een aantal studentes af, zoals Pressilia Lachmipersad, vierdejaarsstudent HBO-Verpleegkunde. En dat was niet alleen een kwestie van mazzel. Pressilia: “Ik ben heel erg gebrand op zelfredzaamheid: hoe sneller ik me dingen eigen maak, hoe beter. Daarbij houd ik van complexe vraagstukken. Om die reden wilde ik destijds ook per se stage lopen in de thuiszorg.”

Kakelvers: @hvaurbanvitality

Nieuwsgierig naar meer? Op ons Insta-account vind je vanaf nu nog meer nieuwe en inspirerende verhalen over jouw medestudenten in actie, zoals Lisa die zich al netflixent superstrak traint. Check ‘t zelf: @hvaurbanvitality.