Urban Vitality

Student Verpleegkunde Withney loopt stage op COVID-19 afdeling

'Het is eng om te zien hoe hard iemand achteruit gaat'

12 mei 2020 10:00 | Urban Vitality

Student Verpleegkunde Withney Misiedjan (25) van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) liep stage op de afdeling Interne Geneeskunde van het OLVG West, toen het coronavirus Nederland bereikte. “Kom maar op, dacht ik. Ik ben er klaar voor.”

Haar collega's werden er stil van, toen ze hoorden dat de afdeling Interne Geneeskunde omgebouwd zou worden tot een afdeling voor COVID-19 patiënten. Vierdejaars student Verpleegkunde Withney, die er stage liep, herinnert het zich nog goed: “Iedereen dacht: wat nu? Ze maakten zich zorgen om hun geliefdes en kinderen. Alles was nog zo nieuw, we wisten nog zo weinig over deze ziekte.”

Verpleegkundige in crisistijden

Zelf werd Withney juist enthousiast van deze mededeling. Het was altijd haar droom om verpleegkundige taken te doen in tijden van crisis. Ze wil niet voor niets na haar studie aan de HvA als verpleegkundige aan de slag in ontwikkelingslanden: “Ik vind het een uitdaging om in tijden van crisis je creativiteit en je liefde voor het vak te laten zien. Kom maar op, dacht ik toen ik hoorde dat onze afdeling COVID-19-patiënten zou verplegen, ik ben er klaar voor.”

Snikheet beschermingspak

Maar toen ze haar eerste dienst had op de COVID-19-afdeling, was het toch even wennen. “De beschermingspakken maken het lastiger om je werk goed te doen. Je krijgt het snikheet, je bril beslaat, en het is moeilijk om een band met je patiënt op te bouwen omdat hij alleen maar je ogen kan zien, en je collega’s zien er allemaal hetzelfde uit. Het is daardoor lastig om angstige patiënten gerust te stellen.”

Machteloos gevoel

Ook heftig vindt ze om te zien hoe snel patiënten opeens achteruit kunnen gaan. “Iemand kon opeens enorm dippen in de saturatie, dat betekent dat er minder zuurstof in het bloed aanwezig is. Normaal ligt de saturatie rond de 95 procent. Wij zagen patiënten voor onze ogen van 80 naar 62 procent gaan. Het is eng om te zien hoe hard iemand achteruit gaat. En je voelt je machteloos als bepaalde interventies niet werken. Dan zet je iemand bijvoorbeeld rechtop, zodat hij minder benauwd is, maar dat helpt niet altijd.”

Jonge patiënten

Zelf is Withney niet bang dat ze besmet wordt met het coronavirus. “We zijn op de afdeling beter beschermd dan in de supermarkt of de tram. Het grootste deel van mijn familie woont in Suriname, die kan ik gelukkig niet besmetten. Het is wel verrassend om ook patiënten van mijn leeftijd te verplegen. Zo had ik iemand van 24, iemand van 27, 28, 32… Het is dus zeker niet zo dat alleen oudere mensen deze ziekte krijgen.”

Gevoelens delen

Experts waarschuwen voor trauma’s bij zorgpersoneel die werken met COVID-19 patiënten. Withney voelt zich naar eigen zeggen “mentaal wel okay”. Na bijna elke dienst is er gelegenheid om je gevoelens en ervaringen te delen, en ze vindt het fijn om dit te delen met haar collega’s. “Je doet wat je kan, maar ik vraag me soms wel af: hadden we met meer kennis en nieuwe medicatie deze patiënt wél kunnen redden?”

Ontspannen met ufo’s

Withney probeert zich buiten de diensten te ontspannen door expres niet vaak naar het nieuws te kijken. Ook maakt ze af en toe een wandeling en komt het meest tot rust als ze ergens aan het water zit. “En ik kijk graag naar documentaires op Netflix. Zo zag ik laatst de docu Area 51 &Flying Saucers, van Bob Lazar. Die gaat over ufo’s, dus dat leidt me wel een beetje af van corona, haha! Dat probeer ik wel heel bewust te doen: bezigheden kiezen die niets met corona te maken hebben. Want het gaat bijna overal over corona.”

Die ene patiënt

Eén patiënt zal de student Verpleegkunde niet snel vergeten: “In het begin van de coronacrisis had ik een patiënt die naar huis mocht, maar geen enkele taxi of ambulance wilde hem naar huis vervoeren. Er was destijds nog veel onduidelijkheid over. Uiteindelijk kregen we het toch voor elkaar dat hij met de zorgambulance naar huis kon. Deze man deelde een paar dagen later zijn verhaal in De Telegraaf, en we herkenden hem meteen. Hij vertelde in het interview dat de zorg uitstekend was. Die waardering is ontzettend fijn.”

Inmiddels is de stage van Withney voorbij, maar ze blijft op de cohortafdeling werken als helpende. Meer weten over de opleiding Verpleegkunde >>