Centre of Expertise Urban Vitality

HvA-docent Jesse Aarden bereikt nieuw publiek op Huishoudbeurs

11 mrt 2020 12:06 | Urban Vitality

Wetenschap naar een publiek brengen dat er weinig mee in aanraking komt: met dat idee gaven onderzoekers onlangs college op de Huishoudbeurs, op initiatief van de Nationale Wetenschapsagenda (NWA) . Het publiek kon via een silent disco-koptelefoon luisteren naar minicolleges over 'gezond oud worden'. Jesse Aarden, docent Fysiotherapie en promovendus, gaf namens de Hogeschool van Amsterdam een minicollege over het belang van bewegen.

Het is een ietwat ongewone combinatie: onderzoekers geven eind februari college op de Huishoudbeurs, om 'gewone Nederlanders' te laten zien hoe nuttig en leuk wetenschap is. Tussen het podium met volkszangers en een bingostand van Holland Casino staan een aantal containers van de Nationale Wetenschapsagenda (expeditie NEXT). Hier draait alles om de laatste inzichten over gezond oud worden. Je kunt hier je botleeftijd laten opmeten, of in een 'verouderingspak' voelen hoe het is om stram uit een fauteuil op te staan.

Rondscharrelen en revalideren

Voor de containers staan barkrukken met hierop 'silent disco'-koptelefoons. Een handjevol bezoekers luistert met volle tassen naar een minicollege over stress, en dan is het de beurt aan Jesse Aarden , docent-onderzoeker Fysiotherapie aan de HvA. Zijn minicollege gaat over het belang van bewegen.

Aarden neemt de bezoekers mee langs inzichten over gezond ouder worden. Hij begint met wat we weten over de blue zones, de plekken in de wereld waar uitzonderlijk veel mensen de honderd bereiken (zoals Sardinië en Japan). Een van de overeenkomsten is dat mensen daar een vanzelfsprekende manier veel bewegen, rond huis en tuin. Dat is ook het advies van Aarden: ‘Probeer een dagelijkse gewoonte in te bouwen, zoals de trap nemen. Zo’n gewoonte maakt uiteindelijk verschil. En het is belangrijk om iets haalbaars en ‘leuks’ te doen, want met tegenzin bewegen houdt niemand vol.'

Docent-onderzoeker Fysiotherapie Jesse Aarden

Tot op hoge leeftijd trainen

Het gaat om kleine verschillen, die toch veel uitmaken: tien procent méér bewegen, en tien procent minder eten, verbetert je gezondheid aanzienlijk. Beloon jezelf gerust na een prestatie, zegt Aarden. En het goede nieuws', zo vervolgt hij bemoedigend: ‘spieren zijn tot hoge leeftijd te beïnvloeden en te trainen.’

Aarden deelt ook inzichten uit zijn promotieonderzoek naar functieverlies bij ouderen, en hoe je dit tegengaat na een acute ziekenhuisopname, bijvoorbeeld op de intensive care, door voorzichtig en goed te revalideren. Want hoe beter je je spieren behoudt, hoe meer je als oudere kunt blijven doen.

Geen gek idee

Een moeder en twee dochters die hebben meegeluisterd, vinden het een interessant college en een leuke afwisseling. Aangezien er veel stands zijn met gezondheidsproducten vinden zij deze setting volkomen logisch: “Veel mensen zijn toch bezig met gezond blijven, dus helemaal geen gek idee om hier meer over te leren!”

Het gros van het Huishoudbeurspubliek houdt de serieuze praatjes echter voor gezien. Populairder blijven de aanbiedingen, live bingo en de creatieve workshops. Maar Aarden heeft er geen spijt van: “Het publiek heeft wat geleerd van mij, en ik wat over de Huishoudbeurs."

Over Jesse Aarden

Jesse Aarden is onderzoeker bij het lectoraat Acute Ouderenzorg. Hij houdt zich bezig met de Hosptial ADL studie: het verbeteren van zorg voor acuut opgenomen ouderen. Naast zijn onderzoek is Jesse docent bij de European School of Physiotherapie (ESP) onderdeel van de opleiding Fysiotherapie van de Hogeschool van Amsterdam. ESP is een Engelstalig Fysiotherapieprogramma.

Expeditie NEXT, foto uit 2019

De deelname van onderzoekers aan de Huishoudbeurs is georganiseerd vanuit Expeditie NEXT - On Tour, een campagne van de Nationale Wetenschapsagenda (NWA) samen met de VSC (de sectororganisatie van wetenschapsmusea en science centra) en verschillende universiteiten en hogescholen uit heel Nederland. Met Expeditie NEXT wil de NWA de Nederlandse bevolking laten zien hoe dichtbij wetenschap is, hoe belangrijk het is voor onze maatschappij en hoe vooruitstrevend het wetenschapsklimaat in Nederland is.

De aftrap van Expeditie NEXT - On Tour was dit jaar tijdens de Huishoudbeurs. Het was daarnaast de bedoeling dat de campagne aanwezig zou zijn op Bevrijdingsdag Overijssel, Alles Kids Drenthe en de Vierdaagsefeesten Nijmegen, maar gezien de ontwikkelingen rond het coronavirus wordt dit waarschijnlijk verplaatst.