Centre of Expertise Urban Vitality

Studenten testen duurzame snacks op Eurosonic Noorderslag

14 jan 2020 09:06 | Urban Vitality

Bijna ongemerkt smaakpapillen en consumentengedrag testen, dat is de opdracht waarmee studenten Voeding en Diëtetiek van het HvA Foodlab naar het festival Eurosonic Noorderslag in Groningen gaan, van 15 tot en met 18 januari. De gegevens die uit deze test komen, helpen de verduurzaming van snacks. Want we moeten toe naar een ander eetpatroon.

In de rij voor een hamburger of kapsalon: festivalgangers letten doorgaans niet op de duurzaamheid van hun snack. Dus als mensen op een festival een favoriete snack kiezen met bijvoorbeeld minder of geen vlees, dan is dat al een mooie stap.

Met dat idee onderzoekt de HvA hoe een – vooralsnog geheime- duurzame snack in de smaak valt op festival Eurosonic Noorderslag, op donderdag en vrijdag in Groningen. Studenten van het HvA Foodlab en projectleider Lars Vierbergen ontwikkelden de innovatieve snack in drie varianten, die de bezoekers straks krijgen aangeboden.

Vierbergen onthult vooralsnog alleen dat het om een wrap gaat, met een vulling die lijkt op een bekende snack. “Het is in ieder geval een stuk duurzamer dan gemiddelde producten die op festivals worden verkocht. We maken drie uitvoeringen en gaan onderzoeken: welke variant van deze snack is favoriet bij de bezoekers, en waarom?”

Foto: Eurosonic Noorderslag

Gedragsverandering

Welke duurzame snack in de smaak valt, is echter niet het enige wat studenten gaan testen. “Er zit nog een andere wereld achter”, verklaart Lea den Broeder , HvA-lector Gezondheid & Omgeving en senior onderzoeker bij het RIVM. “Als we in 2050 willen voldoen aan de duurzaamheidseisen en gezondheidswensen dan móeten we naar een ander eetpatroon.” Niet iedereen zal die trend snel oppakken. Maar volgens Den Broeder is het waarschijnlijk dat jongvolwassenen, zoals de bezoekers van Eurosonic, dat wél doen.

Zij bevinden zich namelijk in een transitiefase, een periode in je leven waarin je je studie afsluit, gaat werken of samenwonen. “We weten dat transitiefases in je leven geschikte momenten zijn om gedragsverandering te bewerkstelligen. Zo’n festival heeft een fantastische groep om daar eens onderzoek te doen.”

Experiment

Echt uitweiden over het experiment bij Eurosonic doet Den Broeder niet. “Bezoekers weten dat er onderzoek gedaan wordt, want ze krijgen een vragenlijstje. Maar we bestuderen ook hoe voedselkeuzes worden gemaakt. Ik wil er verder geen aandacht op vestigen, want we zijn benieuwd wat er daar gaat gebeuren.”

Shift-Diets

Data uit het experiment in Groningen helpen het onderzoek SHIFT-DIETS van het RIVM. SHIFT-DIETS is een strategisch project van RIVM, geleid door dr. Marga Ocké, waarbij onderzoekers onder meer kijken wat er moet gebeuren om mensen te bewegen om van een dieet met veel vlees naar minder vlees te gaan. Den Broeder heeft in Shift-Diets de verantwoording over onderzoek onder consumenten.


Succesvolle pitch

Het onderzoek in Groningen is mogelijk dankzij Innofest , een organisatie die start-ups de kans biedt om prototypes te testen op festivals. Regie-orgaan SIA , dat onderzoek en ondernemerschap bij hogescholen stimuleert, geeft in samenwerking met Innofest hogescholen de kans om hieraan mee te doen, en verstrekt daarvoor subsidie.

Die subsidie is de beloning voor het voorstel, gevolgd door een succesvolle pitch door Vierbergen, ingediend vanuit het Foodlab van de HvA en het lectoraat Gezondheid en Omgeving . Ook het RIVM is hieraan gelinkt met hun project SHIFT-DIETS, waarbij den Broeder betrokken is. Het onderzoek start nu op het festival Eurosonic Noorderslag in Groningen.

Meer informatie

https://www.hva.nl/content/nieuws/nieuwsberichten/2019/01/drie-tips-voor-een-duurzaam-en-gezond-dieet-voor-iedereen.html

https://www.hva.nl/foodlab