Urban Vitality

HvA onderzoekt voor gemeente wat EK Voetbal de stad brengt

Maatschappelijke impact van EURO2020 onderzocht

15 okt 2019 10:56 | Urban Vitality

Amsterdam is in juni en juli 2020 een van de locaties van het Europees Kampioenschap (EK) Voetbal. Wat vinden Amsterdammers en bezoekers straks van dit evenement, en wat hebben vrijwilligers en meewerkende studenten eraan? Deze en andere vragen gaat de HvA onderzoeken in opdracht van de gemeente, onder leiding van lector Kracht van Sport Marije Deutekom (HvA/Inholland).

De HvA gaat de maatschappelijke impact van het EK Voetbal (EURO2020) in kaart brengen van 12 juni tot en met 12 juli 2020. In die periode wordt het EK gespeeld, en is Amsterdam ook een van de twaalf speelsteden. De gemeente, de Hogeschool van Amsterdam en sporteconomisch bureau Sport2B ondertekenden de grote samenwerking rond het EK deze week in het stadhuis.

Schijnwerpers

Voor de gemeente is het belangrijk te weten wat het EK Voetbal zowel economisch als maatschappelijk gezien voor de stad betekent, aangezien dit internationale sporttoernooi Amsterdam straks in de schijnwerpers zet. Dat kan de stad van alles opleveren: van extra opbrengsten voor ondernemers, tot binding onder bewoners, maar ook drukte in de stad.

Studenten en vrijwilligers

De HvA buigt zich over de maatschappelijke kosten en opbrengsten van het event. ‘Maatschappelijke impact’ klinkt breed, maar komt volgens lector Marije Deutekom in essentie hierop neer: “Hoe leuk vinden  Amsterdammers en bezoekers het EK 2020 nou eigenlijk, en wat levert het hen en de stad op? Dat is in brede zin waar we naar kijken."

Verder wil de gemeente zoveel mogelijk vrijwilligers en studenten inzetten tijdens het EK, en ervoor zorgen dat zij van het evenement leren en er een nuttige ervaring opdoen. De HvA kijkt wat dit ze eigenlijk aan leeropbrengst oplevert. Daarnaast gaan de onderzoekers na of er knelpunten zijn, en of er nieuwe netwerken ontstaan rond het EK. Ook kijken ze of de doelstellingen van de gemeente rond ‘inclusiviteit’ gehaald worden, zowel qua bezoekers, als voor de mensen die meewerken aan de organisatie.

De Johan Cruijff Arena is een van de speellocaties tijdens EURO2020

Studenten peilen meningen

Voor het onderzoek trekken HvA-studenten van de opleiding Sportkunde en de Engelstalige variant Sport Studies de stad in. Zij gaan informatie verzamelen via veldonderzoek op verschillende evenementlocaties – de Arena, Museumplein en Olympisch stadion – en middels panelonderzoek.

De onderzoekers hopen zo uiteindelijk vragen te beantwoorden, als: zijn de bezoekers tevreden over de stad, het programma (ook de side-events) en evenementlocaties? Versterkt het evenement gevoelens van de saamhorigheid en trots onder Amsterdammers – aangewakkerd door de prestaties van het Nederlands elftal? En hoe zit het met de bereikbaarheid, onder andere van de evenementlocaties, en met de overlast?

Lector Kracht van Sport Marije Deutekom

Land in beweging

De antwoorden op de onderzoeksvragen leveren straks inzichten op, die Nederland goed kan gebruiken. Deutekom: ‘Als we in Nederland evenementen willen organiseren die het hele land in beweging brengen, dan moeten we echt meer leren over hoe we die maatschappelijke impact teweeg kunnen brengen. Met deze informatie kunnen we de gemeente ook bij volgende grote evenementen goed adviseren.’

Het lectoraat Kracht van Sport onderzoekt naast het EK ook de maatschappelijke impact van alle andere EURO 2020-gerelateerde evenementen in de stad, tussen 12 juni en 12 juli 2020.

Economische impact ook onderzocht

Naast de maatschappelijke impact wordt ook de economische impact van Euro 2020 voor Amsterdam en Nederland onderzocht. Dit deel van het onderzoek voert accountantskantoor PwC in opdracht van de KNVB uit. Het sporteconomisch bureau Sport2B toetst het onderzoek en de gepresenteerde resultaten. Dit onderzoek vindt onafhankelijk plaats van het HvA-onderzoek naar maatschappelijke impact. Wel is de HvA verantwoordelijk voor de coördinatie tussen alle partijen onderling, zowel voor het onderzoek naar maatschappelijke als economische impact. Opdrachtgevers van het gehele onderzoek zijn de KNVB en de Gemeente Amsterdam.

Het lectoraat onderzocht al vaker de impact van sportevenementen in opdracht van de gemeente Amsterdam en heeft veel expertise op dit gebied, zegt Deutekom: ‘We leiden studenten op tot toekomstige sportmanagers, combineren onderwijs en onderzoek en we hebben veel kennis over het organiseren van grote sportevenementen in de stad.” Inmiddels hebben al behoorlijk wat studenten, zoals afstudeerders, bijgedragen aan het succes van internationale evenementen in Amsterdam en de rest van Nederland.

“We leren studenten: als je zo’n evenement wilt organiseren, hoe kun je dit dan het beste doen? Het onderzoek koppelen we aan de vakken International Events en Onderzoek van de opleiding Sportkunde. Bij het vak Onderzoek bedenken de studenten hoe zo’n vragenlijst eruit moet zien en bij het vak International Events gebruiken ze die vragenlijst vervolgens. Zo krijgen ze verschillende fasen van onderzoek mee.” Deze vakken vallen onder twee van de vier leerlijnen van Sportkunde: management & ondernemen en stage.