Hogeschool van Amsterdam

Urban Vitality

Voeding die goed is voor onze gezondheid en planeet

Proef en praat mee tijdens het WeMakeThe.City-festival in Amsterdam

23 mei 2019 10:25 | Urban Vitality

De faculteiten Gezondheid en Bewegen, Sport en Voeding van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) organiseren twee leuke, leerzame en lekkere events tijdens het WeMakeThe.City-festival (WMTC), 17-23 juni, in Amsterdam. Kom naar WMTC en proef van de gezonde en duurzame snacks van studenten Voeding en Diëtetiek of laat je bijpraten over leefstijl, gezondheid en vitaliteit tijdens de breakoutsessie van het lectoraat Gewichtsmanagement.

Breakoutsessie: Leefstijlinterventies in de stad

Onderzoekers van het lectoraat Gewichtsmanagement presenteren de resultaten van en ervaringen met drie leefstijlinterventies die recent in Amsterdam zijn onderzocht.

1. Gezonde kinderopvang voor elke peuter in de grote stad

Tijdens deze lezing vertelt Martinette Streppel hoe pedagogisch medewerkers van de kinderopvang het voedings- en beweeggedrag van jonge kinderen positief kunnen beïnvloeden. Dit onderzocht Streppel met haar collega’s tijdens het project PreSchool@HealthyWeight. Een belangrijk onderzoek waar de Volkskrant onlangs aandacht aan besteedde.

2. Vitaal oud worden in Amsterdam

Via een interactieve sessie vertelt Jantine van den Helder hoe je als 55-plusser fit oud wordt met behulp van een thuistrainingsprogramma en een eiwitrijk dieet. Zij baseert zich hierbij op de resultaten uit het VITAMINE-onderzoek.

3. Gezonde leefstijl om bloedsuikerspiegels onder controle te houden

Deze breakoutsessie van Robert Memelink gaat over het project GLI 2DO waarin hij met collega’s bestudeerde hoe ouderen met overgewicht en een vorm van suikerziekte (type 2-diabetes ) kunnen afvallen zonder dat ze te veel spiermassa verliezen. Want behoud van spiermassa is beter voor de bloedsuikerspiegel.

Waar en wanneer?

De breakoutsessie van het lectoraat Gewichtsmanagement vindt plaats op dinsdag 18 juni van 13:30-15:30 in NEMO science museum, Oosterdok Amsterdam.

De sessie is onderdeel van WeMakeThe.City Metropolitan Conference De Nieuwe Markt, lokaal en gezond eten voor iedereen (9:00-17:00 uur). Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar dus koop op tijd een ticket en reserveer een plaats. Meer info en aanmelden via de WMTC-website.

SMAAK-event 2019: Hoe smaakt de toekomst van ons voedsel?

Om in 2050 10 miljard mensen gezond en duurzaam te voeden, is een flinke dosis creativiteit en een hoop kennis nodig. Dat is precies waar studenten van de opleiding Voeding en Diëtetiek en The Food Lab van de HvA zich mee bezig houden.

Tijdens de foodmarkt van het SMAAK-event, dat op donderdag 20 juni plaatsvindt, presenteren de studenten meer dan veertig innovatieve snacks, zoals zeewierchips, vegan kebab, en pulled jack fruit. Bovendien onderzochten de studenten hoe je mensen onbewust meer groente kunt laten eten. Nieuwsgierig naar de resultaten? Ook die presenteren de studenten tijdens dit evenement.

Een professionele jury van o.a. cateraar Cormet, The Food Lab, Albert Heijn en Unilever reikt de prijs uit voor de beste snackconcepten. Bovendien presenteren de vierdejaarsstudenten hun afstudeerprojecten.

Kom proeven! Het SMAAK-event is gratis, maar meld je wel vooraf aan want het aantal beschikbare plaatsen is beperkt.

Programma

  • 13:30–14:15 Presentaties afstudeerders en juryleden
  • 14:15–16:00 Foodmarkt
  • 16:00 Prijsuitreiking door jury
  • Aansluitend Borrel

Locatie: HvA Kohnstammhuis BG.

Kijk voor meer informatie op de websites van samenwerkingspartners Floor en WeMakeThe.City.

HvA en WMTC 2019

De HvA is partner van het WMTC-festival. Een groot aantal onderzoekers, docenten en studenten van de HvA draagt bij aan het programma. Bekijk alle HvA-events die meedoen op HvA-website.