Hogeschool van Amsterdam

Urban Vitality

Stem Simba-onderzoek naar de top 3 van Longfondspublieksprijs

27 mrt 2019 15:07 | Urban Vitality

Het Simba-onderzoek van de Hogeschool van Amsterdam (HvA), lectoraten Oefentherapie en Digital Life, is genomineerd voor de publieksprijs van het Longfonds. Dat is heel goed nieuws, maar het is helemaal geweldig als het onderzoek de top 3 daadwerkelijk haalt! Dan mogen de onderzoekers het onderzoek presenteren tijdens de Longdagen op 10 april. De winnaar maakt kans op de publieksprijs van 2.500 euro. Stemmen kan van 27 maart tot en met 2 april 2019 via de website van het Longfonds (link onderaan).

Belang van bewegen bij astma

Tijdens het Simba-onderzoek ontwikkelden de onderzoekers de beweeg-app Foxfit die kinderen met astma stimuleert om meer te bewegen. Voldoende beweging is voor elk kind belangrijk, maar voor kinderen met astma extra belangrijk want bewegen kan astmaklachten verminderen. Minder klachten betekent over het algemeen dat deze kinderen beter meekomen met leeftijdsgenootjes. Het lastige is alleen dat veel kinderen met astma vaak te weinig bewegen, bijvoorbeeld uit angst voor benauwdheid.

Beweegapp Foxfit

De app Foxfit is bijzonder omdat die gemaakt is mét en vóór kinderen met astma. Er waren al hulpmiddelen beschikbaar om bewegen te stimuleren, maar die sloten niet goed aan bij de belevingswereld van kinderen. Daarom hebben de onderzoekers aan de kinderen gevraagd wat echt helpt om meer te gaan bewegen. Dat leverde verrassende antwoorden op. Kinderen vinden bijvoorbeeld een beloning voor het bewegen belangrijk. De onderzoekers vroegen ook advies aan de ouders en zorgverleners.

Accepteer de marketingcookies om deze video te zien

Uit het Simba-onderzoek is de beweeg-app Foxfit voortgekomen. Foxfit stimuleert kinderen met astma op een leuke manier om meer te bewegen. Onderzoeker Annette Brons legt het onderzoek uit. Daarnaast vertellen twee kinderen en kinderlongverpleegkundige Nikita van Gilst hun ervaring met de app. 

Inzicht in wisselwerking astma en bewegen

Al die adviezen en wensen brachten de onderzoekers samen in de beweeg-app Foxfit. Deze bestaat uit een draagbare beweegmeter en een mobiele app. Via de mobiele app krijgen de kinderen tips om te bewegen en met bewegen scoren zij punten en trofeeën. Bovendien geven zij via de app aan hoe zij zich voelen en of ze last hebben van astmaklachten.

Een online dashboard maakt de informatie uit de app makkelijk zichtbaar voor zorgverleners. Zo krijgen zij inzicht in de wisselwerking tussen bewegen en astmaklachten. Dat inzicht deelt de zorgverlener met de kinderen waardoor zij beter met de astma om leren gaan en begrijpen hoe ze voldoende kunnen bewegen ondanks de astma. De kinderen die de app voor het onderzoek hebben getest zijn in elk geval erg enthousiast. Ze geven aan dat ze met meer plezier en zelfvertrouwen bewegen. Nu testen de onderzoekers de gebruiksvriendelijkheid. In een latere fase gaan ze onderzoeken of de kinderen meer bewegen door de app.

Publieksprijs van het Longfonds

Het onderzoek is genomineerd voor de publieksprijs van het Longfonds. Je kunt stemmen van 27 maart tot en met 2 april via de website van het Longfonds.

Help de onderzoekers van het Simba-onderzoek naar de top 3 door te stemmen! Ook liken, retweeten en sharen via social media helpt! Het team van onderzoekers bestaat onder andere uit onderzoekers Annette Brons, Katja Braam, Aline Broekema en lectoren Bart Visser, Raoul Engelbert en Ben Kröse.

Onderzoekers van het Simba-onderzoek