Centre of Expertise Urban Vitality

Sport-en Prestatiepsychologie

Onder grote mentale druk een complexe turnoefening uitvoeren of tijdens een basketbalwedstrijd een driepunter schieten. Het lectoraat Sport-en Prestatiepsychologie onderzoekt het perfectioneren van bewegingsvaardigheden onder verschillende omstandigheden in sport, muziek en dans.

Accepteer de marketingcookies om deze video te zien

Het lectoraat richt zich onder andere op het vrouwenbasketbal bij het Centrum voor Topsport en Onderwijs Amsterdam (Orange Lions Academy women). Het onderzoeksteam ontwerpt slimme trainingsmethodes en analyseert de effectiviteit van de ontworpen methodes voor de schotprestaties van de basketbalsters. Bijvoorbeeld door het meten van hun kijkgedrag tijdens het schieten op de basket via een speciale bril.

Accepteer de marketingcookies om deze video te zien

Onderzoek nieuwe domeinen

Het lectoraat breidt het onderzoeksgebied ook uit naar andere domeinen zoals muziek en dans. Centrale onderzoeksvraag: Hoe traint een performer het beste zijn of haar bewegingsvaardigheden voor het bereiken van de wereldtop?

Living labs

Het wetenschappelijk praktijkonderzoek vindt plaats in living labs van het Amsterdam Institute of Sport Science (AISS); fysieke praktijklocaties waar performers in hun eigen trainings- of prestatieomgeving worden onderzocht. Denk aan Sporthallen Zuid, trainings- en wedstrijdlocatie van Orange Lions Academy, en het RCO House, de thuisbasis van het Koninklijk Concertgebouworkest.

Gepubliceerd door  Urban Vitality 24 augustus 2021