Centre of Expertise Urban Vitality

Blog: YOLO?

Het was een van de nieuwe woorden van het afgelopen jaar: Yolo ( You Only Live Once). Onderliggende boodschap: doe gek en maak plezier zolang het kan. En het was niet alleen de kreet van jongeren, die dronken en agressief tekeer gingen tijdens de jaarwisseling.

7 januari 2014

Want het is een leuke kreet, als je erover na gaat denken. En inspirerend ook. Bijvoorbeeld voor onze studenten die dagelijks hard bezig zijn zich voor te bereiden op hun toekomst – dat kun je maar beter in één keer goed doen. En dat doen ze, zelden zulke gemotiveerde en positieve jonge mensen gezien!
Yolo inspireert ook de participatiesamenleving. Doe NU iets voor de bejaarde buurman, straks kan het niet meer. Je zou het misschien niet denken, maar oude mensen hebben haast!
Gezond leven is ook typisch een zaak van Yolo; nú gezond eten, voldoende bewegen en niet roken geeft jou een paar gezonde jaren extra in dat éne leven. Buitenkansje, toch?
Dat je maar één keer leeft betekent ook dat je één kans hebt om voor toekomstige generaties te zorgen. Organisaties als Greenpeace, Urgenda, en andere zijn er volop mee bezig. We denken in Amsterdam na over de duurzame en gezonde stad van de toekomst: smart cities! Yolo = duurzaamheid.
Zo bekeken valt er echt wel wat te leren van de ruige feestgangers in de nieuwjaarsnacht. Maar de mooiste nieuwjaarswens kwam dit keer van de Dalai Lama, die ons allen toewenst dat we van 2014 een betekenisvol jaar maken. Lijkt me een goed plan. 2014, here we come. YOLO!

Lea den Broeder

Lectoraat Omgeving en Gezondheid

Gepubliceerd door  Kenniscentrum Bewegen, Sport en Voeding 17 september 2019

mw.  dr. J.M. den Broeder (Lea)

Bijzonder lector Gezondheid en Omgeving

l.den.broeder@hva.nl
Bekijk profiel