Hogeschool van Amsterdam

Centre of Expertise Urban Vitality

Blog: House en andere helden

Gezondheidszorg heeft een heldhaftig imago. Wie kent ze niet, de TV-helden in witte jas, nu eens met trefzekere hand gevaarlijke operaties naar een goed einde leidend, dan weer een bijzondere diagnose stellend, en steeds een baken voor de patiënt en diens bezorgde familie.

4 juli 2014

Mijn huidige TV-favoriet is dokter House, eigenlijk een soort antiheld, cynisch en chagrijnig maar toch met het hart op de goede plaats. Heerlijk om naar te kijken en te gniffelen om de kribbige maar geestige oneliners. Ook is het natuurlijk fijn dat er meestal een happy end komt!

Maar ook in de werkelijkheid bestaan ze, de helden van de gezondheid. Sommige zijn bekend, zoals John Snow, die in Londen een epidemie bedwong door de zwengel van een pomp met besmet water af te halen. Of Aletta Jacobs, de beroemde voorvechtster voor vrouwenstemrecht, die – en dat is veel minder bekend- veel betekend heeft voor mensen uit de armste laag van de bevolking. Of de stedenbouwkundige van Eesteren, die zich inspande voor een gezonde leefomgeving voor mensen in de grote stad. Ze zijn inspirerend door hun volharding en moed – en natuurlijk hun briljante ideeën. Je kunt het nalezen in boeken en artikelen over hun leven.

Sommige helden zijn onbekend. Denk aan wijkzusters die door weer en wind hun klanten bezoeken. De vuilnismannen, die ervoor zorgen dat we in een schone en gezonde omgeving leven. Niemand schrijft over hen een boek. Toch zijn hun verhalen evengoed belangrijk. Net als hun werk.

Ook echte helden zijn twintig bijzondere bewoners van de Amsterdamse wijk Slotermeer. Zij hebben de afgelopen tijd een opleiding gevolgd tot gezondheidsambassadeur. En vanaf nu gaan ze aan de slag om in eigen buurt en netwerk met andere bewoners te praten en samen ideeën te bedenken om het welzijn van de mensen in de wijk te verbeteren. Het is een bont gezelschap, huisvrouwen, mensen met een baan of gepensioneerd, kunstenaars, studenten, mannen en vrouwen, oud en jong, en met allerlei culturele achtergronden. En hoe verschillend ook, allemaal met één doel voor ogen: meehelpen aan een gezondere wijk. Tijdens een gezamenlijke maaltijd aan de Sloterplas ging vrijdag het startschot af. Een belangrijke dag voor de ambassadeurs. Ze hebben er zin in. Ze hebben lef, ze zijn gemotiveerd. Ofwel, zoals één van hen zei: het wordt spannend, maar het gaat gewoon lukken!

Lea den Broeder

Gepubliceerd door  Kenniscentrum Bewegen, Sport en Voeding 17 september 2019

mw.  dr. J.M. den Broeder (Lea)

Bijzonder lector Gezondheid en Omgeving

l.den.broeder@hva.nl
Bekijk profiel