Centre of Expertise Urban Vitality

Blog: In je eigen bubbel in het Bajes Kwartier?

Ons team van het Healthy Urban Living Lab in het Amsterdamse Bajes Kwartier moest verhuizen. Logisch, de oude gevangenis wordt afgebroken om hier een nieuwe buurt te bouwen – en ook de keet waar ons kantoortje zat moest er dus aan geloven. We hebben nu een nieuwe plek: het oude hoofdgebouw van de gevangenis. Verhuizen in de coronatijd, het is een vreemde zaak. Het zette me aan het denken.

Bajes kwartier

Gezond leven in het Bajes Kwartier staat voor lekker bewegen, gezond eten, ontspannen en elkaar ontmoeten. Hoe gaan de nieuwe bewoners dat doen als ze tegelijkertijd afstand moeten houden? Snel de verhuisdozen naar binnen en de deur achter je dicht? Kun je nog de buurt verkennen, koffiedrinken met je nieuwe buren, samen een moestuin opzetten? Blijf je in je eigen bubbel, of is er meer mogelijk?

Natuurlijk! Zoekend naar inspiratie vond ik vier tips.

Tip 1. Kijk omhoog

Het Bajes Kwartier, behoorlijk verticaal opgezet met alle hoogbouw, heeft ook die hoogte benut voor een spannend concept: de groene toren. Een verticaal park voor alle bewoners. Prachtig idee dat ook uitgebreid kan worden door ook met ontmoetingsplekken en sport- en spelmogelijkheden letterlijk de hoogte in te gaan. Crosstrainen op drie verdiepingen, waarom niet?

Tip 2. Benut elke plek

IKEA, gespecialiseerd in inrichten van kleine(studenten)kamers, biedt de tweede inspiratiebron. Gebruik ieder hoekje en laat geen plekje onbenut, zorg voor licht en spannende contrasten. Verander een saaie plek aan de rand van het Bajes kwartier in een lieflijk prieel: een gewilde plaats om even te relaxen. Of zet er een kleine kiosk met gezonde hapjes neer.

Tip 3. Deel in

De visie op beweegvriendelijke schoolpleinen van Mirka Janssen, lector Bewegen In en Om School biedt ook inspiratie voor het Bajes Kwartier. Deel een ruimte in met een eigen plek voor elke groep, zegt zij, en zorg daarbij voor de juiste materialen én begeleiding. Ik zie het voor me, een beweegplein in het Bajes Kwartier dat bewoners uitnodigt om samen te bewegen, sporten, dansen – met voldoende tussenruimtes.

Tip 4. Doe het samen

De belangrijkste inspiratie komt van Richard Sennett, schrijver van het boek Building and dwelling; ethics for the city. Betrek de bewoners bij het ontwerpen van hun eigen buurt. Wie weet wat ze samen bedenken. Sennett waarschuwt: het resultaat kan rommelig zijn en misschien vindt niet iedereen het even mooi. Maar volgens hem staat vast: het zorgt voor ‘ the bond of making’ , een band tussen bewoners die samen hun buurt maken. Zo maak je van stedelijk ontwerpen een democratisch, eerlijk en vriendelijk proces.

Er zijn al veel studenten betrokken geweest bij het Bajes Kwartier. Zo ging Merel Scheepbouwer op pad om met Amsterdammers na te denken over een beweegvriendelijke wijk.

De komende tijd werken we met studenten aan ideeën om van het Bajes Kwartier een corona-proof maar wel bubbelende wijk te maken! Om je aan de coronamaatregelen te houden moet je immers niet alleen geïnformeerd en gemotiveerd zijn, maar ook moet de omgeving een handje helpen.

Ben jij HvA student en wil je meedoen? Meld je aan!

Gepubliceerd door  Urban Vitality 9 juni 2020