Centre of Expertise Urban Vitality

Motiveer mij!

Je bent aan de slag gegaan met het werken aan een gezonde leefstijl. Dit gaat vaak met ups & downs. Heb je een beetje hulp nodig om het vol te houden? Wie weet helpen onderstaande tips en/of opdrachten.

Wat zijn mijn wensen?

In de WHEELS app zit een filmpje over “wat is jouw motivatie?”. Om inzicht te krijgen in jouw motivatie en wensen m.b.t. een gezonde leefstijl, wordt gemaakt van een voor-nadelenmatrix. Wil je deze voor jezelf invullen? Download de voor-nadelenmatrix hier.

De voor-nadelenmatrix kan je op verschillende manieren helpen:

 • Begin van het traject – door het invullen van de voor-nadelenmatrix weet je goed waar je aan gaat beginnen en maak je een bewuste(re) keuze. Hierdoor is de kans groter dat je het gaat volhouden.
 • Gedurende het traject – als je de voor-nadelenmatrix hebt ingevuld, kun je zien waar je het allemaal voor doet. Heb je een motivatiedip en zit het even tegen, dan helpt het vooral om te kijken naar:
  • Nadelen van de nieuwe situatie: bedenk hoe je het beste om kunt gaan met antwoorden die je hier hebt opgeschreven.
  • Voordelen van de nieuwe situatie: kijk vaak naar dit lijstje! Het geeft je hernieuwde energie om door te gaan en de “hobbels” op te vangen.

Welke doelen stel ik mijzelf?

Als je voor jezelf duidelijk weet waar je mee aan de slag wilt gaan als het gaat om meer bewegen, gezonder eten en/of een betere balans tussen inspanning en ontspanning: download hier het actieplanformulier

Een actieplan helpt om, aan de hand van de volgende drie stappen, daadwerkelijk aan de slag te gaan met je gezonde leefstijl.

 1. Noteer wat je wilt gaan veranderen – wat zijn je wensen m.b.t. bewegen, voeding, ontspanning?
 2. Welke doelen heb je voor deze leefstijlthema’s?
  Wil je bijvoorbeeld gezonder gaan eten, maar ook meer ontspanning? Vul dan twee aparte actieplanformulieren in.
 3. Bedenk zo concreet mogelijk hoe je dit wilt gaan aanpakken.

Heb je goede plannen bedacht maar loop je vast? Geef niet direct op, soms is het even zoeken naar wat bij jou past. De tips en adviezen in de WHEELS app kunnen inspiratie zijn voor het herinrichten van je actieplan.

Hoe ga ik om met verandering in mijn leefstijl?

Soms lukt het niet om gewoontes en routines, die soms al jarenlang in je systeem zitten, zomaar in één keer te veranderen. Een copingplan helpt jou in het omgaan met moeilijke situaties. Je brengt ermee in kaart wat jouw in de weg kan staan, bij het uitvoeren van je “actieplan gezonde leefstijl”, én het laat je nadenken over manieren waarop je hier het beste mee om kunt gaan. Download het copingplanformulier hier

Gepubliceerd door  Kenniscentrum Bewegen, Sport en Voeding 17 mei 2019