Hogeschool van Amsterdam

Urban Vitality

 

Specialisatie Kinderergotherapeut

De vier opleidingen Ergotherapie hebben in opdracht van Ergotherapie Nederland en als vervolg op het Profiel Specialisatie Kinderergotherapeut het post-hbo curriculum Specialisatie Kinderergotherapeut ontwikkeld.

Over

Kinderergotherapeuten hebben zich de laatste jaren, mede gestimuleerd door beroepsinhoudelijke en maatschappelijke ontwikkelingen, geprofileerd als specialisten binnen het beroep ergotherapie. Voor het beroep is het belangrijk dat kinderergotherapeuten in de communicatie het kerndomein eenduidig uitdragen. Zodat iedereen in Nederland weet wat kinderergotherapeuten DOEN en daarmee dit specialisme ook landelijk op de kaart zetten.

Het wordt steeds belangrijker om de keuzes en de impact van ergotherapeutische interventies te kunnen onderbouwen. Het onderbouwen en verantwoorden van efficiënte en effectieve zorg is belangrijk naar diverse partners in zorg en welzijn; naar zorgverzekeraars, scholen, gemeenten, in de wijk en richting de politiek.

Voor wie 

De specialisatie is bedoeld voor ergotherapeuten die ervaring hebben met het behandelen of werken met kinderen en jongeren (0 – 18 jaar) en hun omgeving.

Wat leer je

  • van bachelor ergotherapeut naar competente specialist kinderergotherapeut (van beheersniveau 3 naar beheersniveau 4)
  • kennis, vaardigheden en attitude volgens de laatste ‘state of the art’ in de kinderergotherapie
  • ontwikkeling beroepsproducten, toepasbaar in eigen beroepspraktijk
  • onderbouwde positie in arbeidsmarkt richting zorgverzekeraars en andere financiers

Programma

De post-HBO opleiding bestaat uit twee delen:

  • deel 1: beroepsontwikkeling kinderergotherapie
  • deel 2: vakinhoudelijke ontwikkeling kinderergotherapie

De beroepsontwikkeling bestaat uit vier basismodules over de ‘state of the art’ van de kinderergotherapie en één doorlopende professionele ontwikkelingslijn (DPO).
Het vakinhoudelijke deel bestaat uit bestaande inhoudelijke kinderergotherapie cursussen en opleidingen, interprofessionele cursussen en generieke cursussen gericht op algemene therapeutische vaardigheden (zie tabel hieronder).

DPO Doorlopende Persoonlijke Ontwikkeling Ergotherapie Nederland (Utrecht)
Module 1 Kinderergotherapeut gepositioneerd als kritische en kwaliteitsgerichte professional EBP en onderzoek Hogeschool Rotterdam (HR)
Module 2 Kansen voor kinderen: dagelijks handelen draagt bij aan gezondheid en welzijn, kind- en familiegericht werken Hogeschool van Amsterdam (HvA)
Module 3 Kansen voor kinderen: technologie en zelfmanagement Zuyd Hogeschool (Zuyd)
Module 4 Kansen voor kinderen: de invloed van de sociale en maatschappelijke context Hogeschool Arnhem en Nijmegen (HAN)

Cursusdata

  • maandag 16 september 2019
  • maandag 7 oktober 2019
  • maandag 28 oktober 2019
Gepubliceerd door  Urban Vitality 22 oktober 2019