Hogeschool van Amsterdam

Urban Vitality

 

Masterclass 'Persistent Somatic Symptoms’ (SOLK)

Ben jij een (psychosomatisch) oefentherapeut en werk je veel met cliënten die last hebben van langdurig bestaande lichamelijke klachten? Meld je dan aan voor deze masterclass.

Over

Tot 40% van de consulten bij de huisarts gaan over lichamelijke klachten waar geen of onvoldoende lichamelijke verklaring voor wordt gevonden. Deze klachten zijn bekend als SOLK, maar kunnen volgens de laatste wetenschappelijke inzichten beter Persistent Somatic Symptoms (PSS) genoemd worden. In de wetenschap wordt steeds meer aandacht besteed aan de oorzaken van deze klachten en de mogelijke behandeling.

Het CORPUS onderzoek richt zich op de effectiviteit van de psychosomatische fysio- en oefentherapie bij cliënten met PSS. Bij deze therapie verkennen therapeut en cliënt wat de verschillende klachten zijn. Vragen die hierbij bijvoorbeeld aan bod komen, zijn: ‘Welk beeld en of gedachte heb jij bij een cliënt met langer bestaande lichamelijke klachten? Wie heeft de regie in de aanpak van deze klachten en staat het zweet op de juiste rug?’

Voor wie

Psychosomatisch oefentherapeuten en psychosomatisch fysiotherapeuten.

Wat leer je

Na de masterclass:

  • heb je kennis over de laatste evidence betreft SOLK (PSS), SCEGS, theoretische verklaringsmodellen, gedragsmodellen en shared decision making en kan dit toepassen in de begeleiding van de cliënt met PSS.
  • heb je inzicht in je eigen percepties en kunt deze benoemen.
  • kun je verbanden aangeven tussen eigen percepties en die van je cliënt.
  • kun je beargumenteren in welke fase van het gedragsveranderingsmodel je cliënt is en hoe hier in de begeleiding op aan te sluiten
  • kun je de meest recente EBP verklaringsmodellen van SOLK in de praktijk toepassen
  • kun je bewuster inzetten in de begeleiding van de cliënt

Programma

De masterclass bestaat uit een e-learning en twee bijeenkomsten, hierin word je uitgedaagd om volgens de laatste wetenschappelijke inzichten te handelen en je klinisch redeneren bij deze doelgroep te finetunen.

Voorbereiding

Per masterclass dag wordt 2 uur voorbereiding/zelfstudie gerekend door o.a. het lezen van wetenschappelijke literatuur en casuïstiek.

Afsluitende opdracht

De training wordt afgesloten met een opdracht die de cursist in de laatste week uitvoert en toelicht op de laatste trainingsdag.

Na afronden van alle onderdelen van de masterclass, deelname aan alle bijeenkomsten en de ingeleverde opdracht ontvangen de cursisten een certificaat.

Docenten

Margreet Wortman – promovendus CORPUS onderzoek, psychosomatisch oefentherapeut en klinisch epidemioloog en Sarah Dankers – onderzoeksassistent CORPUS onderzoek, oefentherapeut en gezondheidswetenschapper.

Cursusdata

Begin februari 2020

Kosten

Op aanvraag

Algemene cursusvoorwaarden

Je hebt 14 dagen bedenktijd vanaf de datum dat je je hebt aangemeld voor een opleiding, cursus, workshop of training van de Hogeschool van Amsterdam. Bekijk hier alle cursusvoorwaarden.

Contact

Heb je een vraag over de masterclass SOLK of wil je deze liever incompany volgen? Dat kan! Neem voor meer informatie contact op met Margreet Wortman. E-mail: m.s.h.wortman@hva.nl

Gepubliceerd door  Urban Vitality 10 mei 2021