Hogeschool van Amsterdam

Urban Vitality

 

Activity Card Sort (NL)

Werk je veel met ouderen of cliënten met taalproblemen zoals afasie en wil je meer weten over het in kaart brengen van hun activiteiten door het gebruik van fotokaarten in plaats van vragenlijsten? Volg dan de nascholing Activity Card Sort-NL (ACS-NL).

Over

Na de succesvolle Amerikaanse ACS (Baum, 2001 en 2008) ontwikkelde het lectoraat Ergotherapie van de HvA op basis daarvan de ACS-NL (2008) die is aangepast op de Nederlandse situatie.  

De Activity Card Sort-NL is een meetinstrument dat foto’s van activiteiten gebruikt om veranderingen in het activiteitenpatroon van ouderen vast te leggen. Ook laat de ACS-NL zien welke activiteiten ouderen betekenisvol vinden op de volgende vier gebieden:

  • instrumentele activiteiten van het dagelijks leven;
  • vrijetijdsactiviteiten met een lage fysieke belasting;
  • vrijetijdsactiviteiten met een hoge fysieke belasting;
  • sociale activiteiten (zelfzorgactiviteiten neemt de meting niet mee).

Door te werken met beelden ontstaan er associaties en reacties die vragenlijsten niet oproepen. Ook kan de ACS-NL dankzij de foto’s worden toegepast bij cliënten met taalproblemen zoals afasie. De meting kan plaatsvinden in alle mogelijke contexten, denk aan de eerstelijnszorg, de (poliklinische) revalidatie of het verpleeg-of verzorgingshuis.

Voor wie?

De cursus is bestemd voor ergotherapeuten, onderzoekers en andere zorgprofessionals die met ouderen werken.

Wat leer je

Na het volgen van de post-HBO cursus heeft de deelnemer:

  • Inzicht in de achtergrond, doelstelling en werkwijze van het meetinstrument de Activity Card Sort-NL (ACS-NL).
  • Vaardigheden in het voorbereiden en betrouwbaar afnemen van de ACS-NL in de praktijk.

Programma

De cursus bestaat uit één dag met zes contacturen en vier zelfstudie-uren in de vorm van een thuisopdracht die u na de cursusdag in koppels uitvoert in de eigen praktijk. Tijdens de cursusdag ontvangt u een theoretische toelichting en praktische informatie waarbij u oefent met het instrument. In de zelfstudie-uren oefent u in uw eigen praktijk. Daarna kunt in de ACS-NL in de beroepspraktijk betrouwbaar gebruiken.

Cursusmateriaal

Tijdens deze post-hbo cursus worden het studiemateriaal (sheets), de doos met de ACS-NL en de handleiding ter plekke verstrekt.

Docenten

Annemieke Jong is in 2007 afgestudeerd aan de opleiding Ergotherapie. Sinds 2011 werkt ze met veel plezier in het Slotervaart ziekenhuis. Ze is werkzaam binnen verschillende revalidatieteams, waaronder de handrevalidatie en de oncologische revalidatie. Daarnaast is de geriatrie een belangrijke speerpunt van het ziekenhuis.

Annemieke vindt het belangrijk om onderzoek, onderwijs en de dagelijkse praktijk zoveel mogelijk op elkaar aan te laten sluiten. Bij de ontwikkeling van de ACS-NL is ze betrokken geraakt toen ze voor de Master Evidence Practice onderzoek moest gaan verrichten. Geïnspireerd door de geweldige mogelijkheden die de ACS te bieden heeft, is ze het instrument verder gaan ontwikkelen.

Soemitro Poerbodipoero is docent Ergotherapie en coördinator internationalisering en diversiteit aan de Hogeschool van Amsterdam, opleiding Ergotherapie. Daarnaast werkt hij de aan de ontwikkeling van de ACS-NL voor het Lectoraat Participatie en Omgeving.

Na het afronden van de hbo studie Ergotherapie in 1998 heeft hij gewerkt in verschillende verzorgingshuizen en is in 2001 gaan werken bij het VU Medisch Centrum op de afdeling revalidatiegeneeskunde. Daar heeft hij zich gedurende 6 jaar gespecialiseerd in de handtherapie en heeft hij de Praktijkopleiding Handtherapie en de Masteropleiding Bewegingswetenschappen aan de Vrije Universiteit Amsterdam afgerond. Interesse voor de combinatie van onderwijs en onderzoek op het HBO leidde tot de switch naar het onderwijs.

Cursusdata

Week 44 Maandag 28 oktober 2019 09.00 - 17.00

Kosten en accreditatie

Kosten: € 250,- zonder toolkit en € 500,- inclusief tookit. Het overige cursusmateriaal en koffie, thee, lunch zijn inbegrepen. Indien u met meer deelnemers van één instelling bent, is het mogelijk één meetinstrument af te nemen. Voor de tweede en volgende deelnemers is het cursustarief dan €250.

De cursus is goedgekeurd door stichting ADAP. Voor deze cursus ontvangt u 10,5 accreditatiepunten.

Contact 

Heb je nog vragen of wil je de cursus Activity Card Sort NL liever incompany volgen? Neem dan contact op  via e-mailadres: posthbo-ergotherapie@hva.nl

Gepubliceerd door  Urban Vitality 22 oktober 2019