Urban Governance and Social Innovation

Samenwerken aan toekomstbestendige winkelstraten

26 apr 2022 09:29 | Urban Governance

In het rapport ‘De winkelstraat als wereld’ komen veel actuele vragen aan bod over het winkelaanbod in Amsterdam. Vorige week werd dit gepresenteerd in de Tolhuistuin. Dit rapport is het eindresultaat van vier jaar onderzoek naar dit thema.

Hoe zorg je in Amsterdam voor een aantrekkelijk en gevarieerd winkelgebied waar zowel bewoners, bezoekers en ondernemers zich thuis voelen? Hoe komen deze verschillende belanghebbenden tot een goed functionerend, gezamenlijk beheer van winkelgebieden als een gemeenschappelijke bron met verschillende functies? Wat vraagt dit van de gemeente, hoe is haar rol daarin veranderd en hoe zien we dit terug in beleid? Actuele vragen, die al geruime tijd de gemoederen in Amsterdam flink bezighouden, en die we beantwoorden in het rapport 'De Winkelstraat als wereld. Samenwerken aan een toekomstbestendig
evenwicht van Amsterdamse consumptieruimten.'

Vierjarig praktijkonderzoek

Dit rapport is de uitkomst van het vierjarig praktijkonderzoek Toekomstbestendig Evenwicht: Balanceren tussen divergerende belangen (RAAK-PRO). In dit rapport geven we antwoord op de hoofdvraag: welke interventies, processen en structuren faciliteren 'urban commoning', om te komen tot een meer gebalanceerde ontwikkeling van stedelijke consumptieruimten? Urban commoning is een gedeelde praktijk waarbij belanghebbende rondom een gemeenschappelijke bron samen regels en afspraken ontwikkelen om zo'n plek duurzaam te benutten. 

Afsluitende bijeenkomst

Op 14 april vond in de Tolhuistuin in Amsterdam de slotbijeenkomst plaats van het rapport. Naast presentaties en aan-het-werksessies, was er ook ruimte voor muziek, theater en discussie. Proef de sfeer van de middag met deze video.

Accepteer de marketingcookies om deze video te zien