Student aan het woord

Testimonial

"Voordat mijn stage begon, wist ik dat dit project nieuw en innovatief was. Maar ik had niet verwacht dat ik daar op de afdeling zoveel van zou merken. Het team heeft veel aandacht voor verbetering van zorg en reageert altijd heel positief op de ideeën die we als studenten aandragen,’ vertelt Eveline (22 jaar), 4e jaarsstudent Verpleegkunde (HBO-V) bij de HvA. Afgelopen september startte ze met haar afstudeerstage bij de Wijkkliniek in Amsterdam-Zuidoost.

‘Het voelt als een hotel!’

Eveline - Verpleegkunde HvA

Heropname voorkomen

Het was Eveline’s begeleider, docent-onderzoeker Verpleegkunde Sanne Nissink, die haar op deze mogelijkheid wees. "Toen ik hoorde dat ik ook bij de Wijkkliniek kon afstuderen, vond ik dat meteen heel erg leuk. Ik ben al jaren geïnteresseerd in de ouderenzorg. En in de Wijkkliniek doe je een stukje ziekenhuiszorg, maar ben je ook bezig met: wat heeft de patiënt thuis nodig, en waarmee kunnen we de patiënt nu al helpen? Zo hopen we een heropname te voorkomen."

Huisbezoek

Eveline wilde met eigen ogen zien hoe patiënten zich na een opname in de Wijkkliniek thuis redden. Daarom ging ze bij een patiënt op huisbezoek, samen met een medestudent Verpleegkunde. "We kwamen erachter dat hij niet wist wat hij thuis wel of niet mocht doen om fit te blijven. Met de fysiotherapeut bedachten we daarom een beweegboekje voor hem, met daarin oefeningen die iemand in de Wijkkliniek én thuis kan doen." Cordaan en Amsterdam UMC, initiatiefnemers van de Wijkkliniek, onderzoeken nu of dit beweegboekje straks voor meer patiënten gebruikt kan worden.

Leerwerkplaats

Ook via de ‘leerwerkplaats’ voor zorgstudenten in Zuidoost hoort Eveline hoe het patiënten thuis vergaat. Tijdens een leer-werkbijeenkomst bespreken studenten uit de Wijkkliniek én van de thuiszorg in Zuidoost een leerzame casus, bijvoorbeeld van een opgenomen patiënt, voor wie de zorg thuis lastig te organiseren is. Zo delen ze hun kennis. "Op de leerwerkplaats hoor je nog eens terug hoe het nu met die patiënt thuis gaat, want daar komen ook verpleegkundigen uit de wijkzorg. Dat is hartstikke leuk en leerzaam."

Elkaar aanvullen

Sinds februari sluiten studenten uit heel andere zorgberoepen aan bij de leerwerkplaats, zoals studenten Ergo- en Fysiotherapie. Met hen gaat Eveline ook samenwerken, want haar stage duurt nog tot april. "Ik kijk er heel erg naar uit dat straks de studenten van Ergo- en Fysiotherapie komen . Iedereen noemt weer andere punten waar ze met de patiënt aan willen werken, en wat voor hun discipline belangrijk is. Het lijkt me leuk om zo elkaar aan te vullen."

Goede verhalen

Patiënten en hun familie reageren ook heel positief op de Wijkkliniek, merkt Eveline. "Laatst kwam een mevrouw met zo’n positief gevoel binnen, omdat ze al goede verhalen over ons had gehoord: 'Oh, ik mag in de Wijkkliniek komen!' Dat vond ik erg leuk om te horen. Van familie hoor ik vaak dat ze de rust hier zo prettig vinden en dat aan alles wordt gedacht. Ze zeggen vaak: 'Het voelt als een hotel!'"